0:05
Főoldal | Rénhírek

Ahol minden a szerelemről szól...

Az Magyar Nemzeti Galéria művészettörténészei a „magyar festészet legszebb szerelmes képeit” mutatják be tárlatvezetéseiken.

MTI | 2013. február 13.

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gyűjteményének legszebb szerelmes témájú festményeivel, valamint a képek alkotóinak magánéletével ismerkedhetnek meg az intézmény csütörtöki Múzeum+ programjára látogatók, akiket a tárlatvezetések mellett beszélgetések, borkóstoló, táncbemutató és egyéb Valentin-napi programok várnak.

„Ezen a különleges februári estén a Magyar Nemzeti Galériában minden a szerelemről szól” – áll a következő Múzeum+ rendezvény ajánlójában. Az MNG művészettörténészei a „magyar festészet legszebb szerelmes képeit” mutatják be tárlatvezetéseiken: Büki Barbara a Nemzeti Galéria frissen nyílt Thorma János-kiállításában beszél a nagybányai iskolához tartozó festő nőkhöz fűződő viszonyáról, Bellák Gábor Hősszerelmesek és titkos szerelmek, Gimesy Péter pedig Veszedelmes viszonyok – A legszebb magyar szerelmes festmények címmel tart vezetést. A múzeum a külföldiekre is gondolt, őket Rébay Fatima ismerteti meg angol nyelven a gyűjtemény szerelmes témájú darabjaival. Nyáry Krisztián irodalomtörténész előadása a festők magánéletébe enged bepillantást, Zólyomi Zsolt parfümőr A szerelem illata címen árul el titkokat munkájáról, míg Belső Nóra pszichiáter a szerelem lelki oldalait járja körül.

Az MNG jazz színpadán a Micheller Myrtill és Sárik Péter duó lép fel, de lesz esküvőiruha-bemutató is: látogatók a daalarna kollekció legszebb darabjaival találkozhatnak. Az este hátralévő részében az argentin tangó alaplépései sajátíthatóak el. A Borigo Pódium vendége ezúttal a tokaji Basilicus Pincészet lesz, és az este során Valentin-napi teaház is nyílik a Nemzeti Galériában, ahonnan nem hiányoznak majd a „szerelmes sütik” és bonbonok sem.

Bár nem „szerelmes” program, de csütörtökön jelentkezik legújabb beszélgetésével az Élő MúzeumCafé is: Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztőjének vezetésével Frazon Zsófia néprajzkutató, kulturális antropológus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa; Simonovics Ildikó művészettörténész, divattörténész, a Budapesti Történeti Múzeum textilgyűjteményének vezetője és Petrányi Zsolt művészettörténész, az MNG jelenkori gyűjteményének vezetője vitatják meg, hogy miért érdekes a ma kultúrája is a muzeológusnak. A Múzeum+ programjairól a Magyar Nemzeti Galéria honlapján találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!