0:05
Főoldal | Rénhírek

A magyar kultúra napja az OSZK-ban, 2013

A magyar kultúra napjának tiszteletére az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett rendezvények ingyenesek.

MTI | 2013. január 20.

A magyar kultúra napjához kapcsolódó programsorozattal várja a látogatókat az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 21. és 23. között Budapesten. Január 21-én az intézmény munkatársainak tudományos tevékenységébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők az OSZK Tudományos Ülésszakának nyilvános előadásain. A plenáris előadást meghívott vendégként Gyáni Gábor történész, egyetemi tanár tartja – közölte a könyvtár az MTI-vel.

Másnap, január 22-én egész napos programokkal, kiállítással, filmvetítéssel, koncerttel emlékeznek Cseh Tamásra, aki ezen a napon lenne 70 éves. Bemutatják a Nemzeti Téka, az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat kiadó közös sorozatának legújabb köteteit, emellett a látogatók vezetéssel tekinthetnek meg több tárlatot, egyebek mellett az Egy kozmográfiai atlasz különlegességei és a Patriae Sacrata Anno 1802 című kiállítást.

A KönyvTÁRlat elnevezésű irodalmi-kultúrtörténeti programsorozaton január 23-án a klasszicizmus, a felvilágosodás kora elevenedik meg. Tóth Orsolya Kazinczy és a női arckép, Merényi Annamária Újra amalgámozott Üvegtáblátska: Ungvárnémeti Tóth László életműve címmel tart előadást. Kazinczy és Ungvárnémeti műveit Laklóth Aladár, a Madách Színház művésze ismerteti meg a közönséggel. A látogatók exkluzív kamarakiállítást tekinthetnek meg, amelyen korabeli kéziratokat, leveleket, könyvritkaságokat, első kiadásokat láthatnak a 18-19. század fordulójáról.

A rendezvények mindhárom napon díjmentesen látogathatóak. A programok egy részén a résztvevők száma korlátozott, így célszerű regisztrálni. A kiállítások és a könyvtár megtekintéséhez napijegy szükséges, amely január 22-én ingyenes. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!