0:05
Főoldal | Rénhírek

Lázár Ervin-emlékház nyílt

Megnyílt szombaton a Lázár Ervin-emlékház a Tolna megyei Sárszentlőrincen, a 2006-ban elhunyt próza- és meseíró gyermekkorának színhelyén, ahol kiállítások, meseszoba és személyes tárgyak idézik fel az író világát.

MTI | 2012. szeptember 17.

Az emlékházat, amelyet a sárszentlőrinci önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum a múzeumi fejlesztéseket segítő Alfa-program négymillió forintos támogatásával hozott létre, L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Demény Károly, a település független polgármestere avatta fel.

L. Simon László a múzeum átadása alkalmából Lázár Ervinhez fűződő személyes emlékeit idézte fel, egyben jelezte: a magyar kormánynak fontos az irodalmiemlékház-program.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója hangoztatta: a több mint hatvan hazai irodalmi emlékház közül minisztériumi, európai uniós és önkormányzati forrásból eddig 22 intézmény vált megújult külsővel méltóvá irodalmi hagyományainkhoz.

Nagy Gábor költő, irodalomtörténész méltatásában arról beszélt, hogy a kortárs irodalomértésből hiányzik Lázár Ervin regényének és novelláinak „értékelő figyelembevétele”, pedig Lázár Ervin a magyar próza legjobb hagyományaihoz köthető; feldereng írásai mögött Mikszáth, Tamási Áron, Tersánszky Józsi Jenő vagy Illyés Gyula prózája.

Az emlékház megnyitóján – amelynek érdekessége volt, hogy Lázár Ervin angol műfordítója, Andrew Rouse angolul adta elő A nyúl mint tolmács című mesét,  az író özvegye, Vathy Zsuzsa költő és gyermekei is jelen voltak.

A helyi Petőfi-múzeum szomszédságában álló emlékház állandó kiállításán Korniss Péter, Kecskeméti Kálmán és Burger Zsolt Lázár Ervinről készült fotói, valamint pályatársai  mások mellett Tettamanti Béla, Gyulai Líviusz, Sajdik Ferenc, Szemethy Imre  grafikái, illusztrációi, karikatúrái, ex librisei láthatók. Személyes tárgyai közül íróasztala, írógépe és jellegzetes ruhadarabjai idézik fel alakját.

Több Lázár Ervin-mesét meg is hallgathatnak a látogatók, amelyek közül néhány az író hangján szólal meg. A múzeum meseszobájában a Lázár Ervin mesebirodalom térképe és meserulett, bábszínház várja a gyerekeket. Az emlékház most nyílt időszaki kiállítása Móser Zoltán fotóművész XX. századi magyar íróportréit tárja az érdeklődők elé.

Lázár Ervin (19362006) a ma Sárszentlőrinchez tartozó Alsórácegrespusztán született, és  Petőfihez, Illyéshez hasonlóan – Sárszentlőrincen járt iskolába. Első írásait 1958-ban a Jelenkor című folyóirat közölte. Mesenovellái gyermekek és felnőttek körében egyaránt népszerűek lettek. A négyszögletű kerek erdő című, 1985-ben írt meséje a magyar gyermekirodalom máig egyik legismertebb, emblematikus műve. Több mint 40 kötete jelent meg magyar és idegen nyelven; munkásságát több díjjal ismerték el, 1974-ben József Attila-díjat, 1996-ban Kossuth-díjat kapott.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!