0:05
Főoldal | Rénhírek

A Windows is harcba száll az okostelefonokért

Jönnek az új Windowsra épülő okostelefonok. A Microsoft rengeteg pénzt öl az új mobiltelefonos operációs rendszer promóciójába, mert nagy a tét.

IT café, Barna József | 2010. október 13.

A Microsoft tegnap bemutatta a két éve készülő, új alapokra és koncepcióra épülő Windows Phone 7 operációs rendszerét használó első okostelefonokat. Azt, hogy a vállalat számára kulcsfontosságú a rendszer, mutatja, hogy a készülékgyártó partnerekkel közösen több mint 100 millió dollárt tervez költeni annak kezdeti promóciójára. Nem véletlen a nagy igyekezet: e termék sikerén múlik, hogy a redmondi cég végre meg tudja-e vetni tartósan a lábát a rendkívül dinamikusan bővülő mobilpiacon, és fel tudja-e venni a versenyt az olyan gyorsan emelkedő újoncokkal, mint az iOS-szal és az iPhone-nal sikert sikerre halmozó Apple vagy az Android-inváziót elindító Google.

Első körben a Windows Phone 7 mellé négy nagyobb telefongyártó sorakozott fel: a Dell, a HTC, az LG és a Samsung összesen kilenc készülékével indul a Microsoft mobilpiaci nyomulása. E modelleket több mint 30 országban 60-nál is több szolgáltató kezdi forgalmazni, Európában és Ázsiában október 21-től, az Egyesült Államokban pedig november 8-tól. Magyarországon a Vodafone és T-Mobile jelentette be, hogy a jövő hét közepén felveszi kínálatába az LG, illetve a Samsung egy új, windowsos telefonját. (Egyelőre angol nyelvű operációs rendszerrel, mivel a honosított, magyar kezelőfelületre legalább a jövő év elejéig várni kell.)

A Windows Phone 7 – melyről testvérlapunk, a Mobilaréna augusztus közepén részletes bemutatót közölt – egy érintőkijelzős okostelefonokra optimalizált, újszerű operációs rendszer, melynek a fejlesztését a korábbi Windows Mobile generáció örökségét félredobva 2008-ban gyakorlatilag nulláról indította el a Microsoft. A rendszer kétségtelenül egyedi, sem az asztali Windowsok, sem a rivális mobil OS-ek felhasználói felületét nem majmolja: a kezelőgombokat ún. hubokra, azon belül pedig mozaikokra (tile) osztja, melyek jól olvasható, szöveges információkat jelenítenek meg, viszonylag kevés animációs elemmel társítva. Ezek a felhasználók által leggyakrabban használt funkciók, szolgáltatások közvetlen elérésére valók, és teljesen testre szabhatók. „Arra koncentráltunk, hogy a hús-vér emberek a valóságban hogyan akarják használni a telefonjaikat menet közben” – magyarázta Steve Ballmer a bemutatón.

A rendszer az alapfunkciók (telefonálás, e-mailezés, üzenetküldés) mellett számos Microsoft-szolgáltatást is integrál a fő hubokban, ilyen többek között az Xbox Live, a Zune, az Office, a Windows Live, a Marketplace és a Bing. Hasznos újdonság az ingyenes Find My Phone, amellyel távolról lezárható, törölhető, illetve lokalizálható az elveszett telefon. A vállalat azt nem árulta el, hogy hány alkalmazás érhető el jelenleg a Windows Phone 7-re, de már korábban kiszivárgott: fejlesztői eszközökkel és akár anyagi támogatással is ösztönzik a fejlesztőket a platform felkarolására.

Mindenesetre a tesztelők már rámutattak a rendszer néhány fontos hiányosságára. Például egyelőre hiányzik az alapműveletnek mondható „kopipészt” funkció és a több alkalmazás egyidejű futását biztosító multitasking támogatása, a beépített Internet Explorer böngésző pedig sem a Flash-, sem a HTML5-tartalmakkal nem tud mit kezdeni. Mindenesetre a „másolás-beillesztés” funkció implementálására a cég már ígéretet tett, és várhatóan a Flash-támogatás is megérkezik előbb vagy utóbb.

A Microsoft Magyarországon is igyekszik a rendszert sikerre vinni. A hazai leányvállalat májusban egy, az okostelefonokra írt operációs rendszerek területéért felelős „termékspecialistát” nevezett ki. Atali Krisztina elsődleges feladata a Windows Phone 7 sikeres itthoni bevezetése és a Windows Mobile aktuális verziói népszerűségének növelése lesz. Atali ezen túl a Windows Phone 7 arcaként oktatásokat szervez az új termékekről és megoldásokról, valamint marketing- és értékesítési kampányokat dolgoz ki a cég partnereivel közösen – ígérte annak idején a Microsoft.

Azt nem tudni, hogy ez az új specialista érdeme-e, de a magyar felhasználók megnyerésében segíthet, hogy a Windows Phone 7 két új reklámfilmjét (lásd a YouTube-on) Budapesten forgatták.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!