0:05
Főoldal | Rénhírek

A világ minden részéről Szerbiába

Nyaranta útra kel a világ különböző tájain élő szerb fiatalok egy része, hogy részt vegyen a karlócai szerb nyári táborban.

nyest.hu | 2010. augusztus 18.

Vajon mennyit tudhat felmenői nyelvéről és kultúrájáról egy – tegyük fel – Sidney-ben élő, szerb származású tízéves? Ha a család erősen munkálkodik rajta, hogy a csemete otthon megtanuljon szerbül, akkor lehet, hogy sokat. Ha viszont nem, akkor még mindig van egy lehetőség: a karlócai nyári tábor.

A körülbelül 8 ezer lakosú vajdasági település idén 14. alkalommal adott otthont a szerb nyári tábornak, melynek célja, hogy a szórványban élő szerb fiatalokkal megismertesse a szerb nyelvet és hagyományokat. A program igen sikeresnek mondható: eddig több mint ötszázan vettek részt rajta a világ minden tájáról. Idén összesen harminc 12-18 év közötti fiatal jelentkezett a táborba Ausztráliából, Romániából, a boszniai Szerb Köztársaságból, Nagy-Britanniából és több más országból – jelenti a Radio Srbija honlapja.

A táborban szerepet kap a szerb nyelv és irodalom oktatása, a történelem, a vallásismeret, a hagyományok és szokások megismerése, emellett nagy hangsúlyt fektetnek a pszichológiai műhelyre is, amely a fiatalok kapcsolatteremtését igyekszik megkönnyíteni. Fontos az anyanyelvi barátkozás – szögezi le Miladin Kalinić, a karlócai tábor oktatási programjának szervezője. A szakember kiemeli: a tábor programját minden évben a jelentkezők tudásszintjének megfelelően állítják össze. A jelentkezéskor kitöltött tesztek ugyanis bepillantást engednek a résztvevők nyelvi és kulturális ismereteibe.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!