0:05
Főoldal | Rénhírek

A svéd anyanyelvűek sem ragaszkodnak a kötelező svédoktatáshoz

Egy felmérés szerint a finnországi svédeknek már a fele sem ragaszkodik ahhoz, hogy a svéd nyelv kötelező tantárgy legyen minden finn iskolában. Megszólal a linux nagyapja is.

nyest.hu | 2010. december 27.

A turkui svéd nyelvű egyetem, az Åbo Akademi által végzett felmérés szerint a finnországi svédeknek csak 46%-a gondolja úgy, hogy fenn kell tartani a jelenlegi rendszert, azaz minden finn iskolában oktatni kell a másik államnyelvet, a svédet is. 39% azonban elfogadná, ha a kötelező finnsvédoktatás megszűnne. 15% számára ez a kérdés közömbös.

Nils Torvalds fia Linus Torvalds, a linux operációs rendszer atyja.

Nils Torvalds, a Svéd Néppárt elnökhelyettese azt nyilatkozta, hogy csak abban az esetben tudna egyetérteni a kötelező svédoktatás megszüntetésével, ha más módon tudnák garantálni a svéd nyelvű ügyintézés fennmaradását az önkormányzati és állami hivatalokban.

Forrás

Обязательный шведский язык разделяет мнения финских шведов

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2010. december 29. 16:30
4 qsoe

@Fejes László (nyest.hu): Finn ismerős panaszkodott, hogy kötelező svédül tanulnia, és ez az általa sokkal hasznosabbnak ítélt (és innen is simán hasznosabbnak tűnő) angoltanulástól veszi el az időt.

Az átlag nyelvtanuló számára szerintem a legfontosabb választási szempont, hogy mennyire javítja a munkaerőpiaci kilátásaimat. Ezen az alapon a svéd nyilván jobb, mint a litván, de rosszabb mint egy német, francia, pláne angol.

Szép dolog a kisebbségek védelme, de szerintem elég lenne, ha az tanulna svédül aki állami vagy önkormányzati tisztségviselő akar lenni. Ahogy nézem a finnországi svédek többsége egyet ért velem :)

9 éve 2010. december 27. 11:53
3 Fejes László (nyest.hu)

@qsoe: Finnországban a svéd hivatalos nyelv, állami, ill. ahol svéd kisebbség van, önkormányzati hivatalokban svédtudás nélkül nem vagy csak nehezen lehet munkát kapni. Ahol akár 10%-nyi svéd kisebbség van, ott a kereskedelemben és a szolgáltatóiparban is elvárt a svédtudás, hogy anyanyelvükön tudják kiszolgálni a svéd nyelvű ügyfeleket. Ráadásul svédtudással már valamennyire el lehet boldogulni Norvégiában és Dániában is (a feliratokat legalábbis meg lehet érteni). Finn szempontból tehát a svéd egyáltalán nem marginális. A finnről nem is szólva.

9 éve 2010. december 27. 11:37
2 ppeli.geo

@qsoe: Köszönjük. Kijavítottuk.

9 éve 2010. december 27. 11:13
1 qsoe

A második mondatban FINNoktatás szerepel svéd helyett.

Másrészt tényleg fölösleges két marginális nyelvre megtanítani szegény gyerekeket.