0:05
Főoldal | Rénhírek
Keleten a helyzet változik?

Oroszra akarják cserélni a svédet a zöldek

Finnországban a svédek körülbelül a lakosság 6%-át alkotják, de történelmi okokból széleskörű nyelvi jogaik vannak. Így például minden finn iskolában kötelező a svéd nyelv.

nyest.hu | 2010. október 4.

A zöldek javaslata szerint az ország keleti részében az orosz oktatását kellene kötelezővé tenni a svédé helyett. Kelet-Finnországban alig élnek svédek, a terület kulturálisan is jobban kötődik Oroszországhoz. (Igaz, az oroszok a jelentős számú bevándorlás ellenére is csak a lakosság fél százalékát teszik ki.)

A Nokiában, a Tampere közelében fekvő jelentéktelen, ám világszerte ismert nevű kisvárosban tarttott tanácskozásán a párt ügyvivő testülete megszavazta, hogy kiáll a svéd oktatásának rovására történő oroszoktatás mellett. Ugyanakkor visszautasították azt a javaslatot, mely a svéd kötelező oktatásának teljes eltörlését javasolta. Ugyanakkor kiálltak a köztisztviselők kötelező svédvizsgáinak eltörlése mellett, és a svéd nyelvű közszolgáltatások új fejlesztési eszközeinek keresését sürgették.

Finnországban már régóta folyik a vita a svéd nyelv kötelező oktatásának eltörléséről. Az eltörlés mellett kardoskodók arra hivatkoznak, hogy egyre kevesebb a svéd anyanyelvűek száma, és többségük amúgy is tud finnül: mivel Svédországban használhatják az angolt is, a svédtudásnak nincs gyakorlati haszna. A svédoktatás védelmezői a hagyományok mellett arra hivatkoznak, hogy a svédoktatás eltörlésével nehezebb lenne biztosítani a svéd kisebbség jogait, ami tovább gyorsítaná asszimilációjukat. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy maguk a „svéd”-ek nem finnországi svédeknek, hanem svéd anyanyelvű finneknek tartják magukat, és elvárják, hogy saját államuk biztosítsa anyanyelvükhöz fűződő jogaikat.

Forrás

Greens Willing to Swap Swedish for Russian in Eastern Schools

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!