0:05
Főoldal | Rénhírek
Új barátokat keresve

A spanyol nyelv politikai előnyei

Spanyol nyelvű tévécsatornát indított Irán, hogy a nyugat által egyre jobban elítélt politikáját Latin-Amerikában népszerűsítse.

nyest.hu | 2011. december 28.

A spanyol nyelv több mint 300 millió embernek az anyanyelve, de így se azonnal egyértelmű, miért is indítana Irán spanyol nyelvű tévéadót. Bár Hugo Chávez személyében Venezuela Irán egyik legmegbízhatóbb szövetségesének mondható, de pont ezért ott már nem szükséges az iráni álláspont népszerűsítése. Másról van szó.

A spanyol 21 országban hivatalos, ez egyben 26 potenciális támogatót jelent Irán számára az ENSZ vagy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség gyűlésein. A nyugattal rohamosan romló kapcsolatát latin-amerikai országok támogatásának megnyerésével próbálja ellensúlyozni Irán.

Csak három másik nyelv hivatalos több országban: az angol (54 ország), a francia (29) és az arab (26). E nyelvterületekből kettőnek a tévécsatornáin a nyugat politikai nézőpontja dominál, míg az arab országok többsége vallási okokból – szunnita síita ellentét miatt – nem szimpatizál Iránnal.

A spanyolországi média hatása Latin-Amerikában lényegesen kevésbé markáns, mint az angol és francia nyelvterületek esetében az USA, Nagy-Britannia és Franciaország hatása, így egy spanyol nyelvű adó indítása jó politikai befektetésnek számíthat Irán számára.

Forrás

Fox News: Iran Launches Spanish-Language Television Station

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. december 28. 15:34
2 Pesta

Na ja, nem „a nyugat által egyre jobban elítélt politikája", hanem a tuggyukmilyen-barát USA által barátilag befolyásolt nyugati országok által megbélyegzett politika. :)

12 éve 2011. december 28. 11:22
1 El Mexicano

Két gondolatot fűznék hozzá. Egyrészt nem értem, mi ebben az érdekes, az ázsiai országok közül elég soknak van spanyol nyelvű – legalább rádió- – adása (pl. Kínának és Oroszországnak is). Másfelől bizonyos szempontból meg tudom őket érteni: végre egy ország, amelynek nem az USA jelenti "a Nyugat"-ot vagy egyenesen "a világ"-ot, és észreveszi, hogy más ország is létezik az USA-n, Nagy-Britannián, Franciaországon és Németországon kívül. Ebből a szempontból üdvözlöm a döntést (a politikai háttértől függetlenül, ahhoz nem értek).