0:05
Főoldal | Rénhírek

A közmédiumok szakszervezetei visszautasítják a megalapozatlan létszámleépítést

A közszolgálati médiumoknál működő szakszervezetek visszautasítják és megengedhetetlennek tartják a szakmailag megalapozatlan létszámleépítéseket - tájékoztatta a Közmédiumok Szakszervezeteinek Fóruma (KSZF) szerdán az MTI-t.

MTI | 2011. április 14.

A KSZF közleményében a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának szerdai kijelentéseire reagált, mely szerint az év végéig „érdemi, lényeges létszámleépítésre kell számítani". Hozzátette: ez ügyben még egyeztetniük kell a szakszervezetekkel. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egészen pontosan tudja, mely területeken hány munkavállalót érint a leépítés.

A szakszervezetek „érthetetlennek és megmagyarázhatatlannak" tartják Böröcz István szavait, amikor még a közszolgálati televíziók és a rádió műsorstruktúrája sem készült el. Így pedig az alap sem tudhatja, hogy mit kell előállítania és ahhoz milyen erőforrásokra van szükség – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a közmédiumok átalakításáról hozott politikai döntést követően az év elején az alap vezetői még arról beszéltek, hogy esetleg egy kisebb létszámleépítésre lehet majd számítani a közmédiumoknál. Most pedig a konkrétumok említése nélkül már egy „érdemi, lényeges létszámcsökkentésről" van szó – hívták fel a figyelmet.

„Egy ilyen típusú döntésnél a szakszervezetek álláspontja szerint fontos e nagy múltú intézményekben felhalmozódott szakmai tudás megőrzése, ami nyilvánvalóan lehetetlen az azt hordozó dolgozók elbocsátása esetén" – fogalmaztak. Emellett viszont hangsúlyozták: támogatják, hogy egy hatékony, modern, „a közszolgálati funkciót a lehető legmagasabb színvonalon ellátó intézményrendszer jöjjön létre". Olyan létszámmal viszont, amely ezen elvárások teljesítéséhez szükséges – tették hozzá.

A Közmédiumok Szakszervezeteinek Fórumának közleményét a fórumot alapító, összesen 11 szakszervezet írta alá.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!