0:05
Főoldal | Rénhírek

Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik Budapesten

Az elmúlt évtizedek közmédia-történetét felidéző, számos technikatörténeti érdekességet összegyűjtő Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik Budapesten, a Magyar Rádió Pollack Mihály téri székházában. Az egyedülálló gyűjtemény a Múzeumok éjszakáján, június 24-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

MTI | 2011. június 14.

Már csak az utolsó simítások vannak hátra az ország első és egyetlen, tematikusan berendezett, a rádiózás és televíziózás történetét bemutató múzeumán – mondta el az MTI-nek Cserháti Ágnes, a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője.

Mint hozzátette, a Pollack Mihály tér 8-10. alatt megnyíló új múzeum látogatói megtudhatják például, elődeink milyen készülékek segítségével tájékozódhattak a világ eseményeiről, a II. világháborúról vagy 1956-ról, és kipróbálhatják, felismerik-e az egykori tévéhíradó főcímében látható kamerát.

A kiállításon megelevenedik a magyarországi rádiós és televíziós műsorszolgáltatás kezdete: a bemutatott elektromos és mechanikus gramofonok, lemezjátszók, szalagos magnók és egyéb készülékek az 1900-as évektől napjainkig nyújtanak áttekintést a rádiózás és televíziózás műszaki világáról.

A gyűjteményben található Orion, Videoton, Terta, RÁVA, Philips, Telefunken, Siemens, Fővárosi Finommechanikai Vállalat, BRG, Standard, Radiola, Eumig, Elprom, EAW, RFT, Grundig, EKA és Orion-EMG készülékek látványa és hangja hűen idézi fel azt a kort, amelyben gyártották és felhasználták őket – mutatott rá Cserháti Ágnes.

Korabeli bútorokkal és berendezésekkel a közönség időutazást tehet a hatvanas-nyolcvanas évek világát idéző rádió- és televízióstúdiókba. Egy monitoron látható például az első emberi arc, amely 1953-ban a magyar éterben megjelent, valamint az a gép, amely ötvenhat évvel ezelőtt közvetítette a kísérleti műsort. A múltidézést a múzeumban meghallgatható archív felvételek és sajtódokumentumok teszik teljessé.

A Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban külön sarkot kap az MTI is: itt egy nagyérzékenységű, szekrénybe szerelhető rádióvevő berendezés, egy lyukszalagos távíró, egy mahagónifából és rézből készült, stilizált Morse-jeladó és egy öreg telexgép lesz látható. A háttérfalon a hírügynökség történelmi fotói, valamint szakmai díjai idézik fel a Magyar Távirati Iroda százharminc éves múltját.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!