0:05
Főoldal | Rénhírek

Halálra kövezhetik, nem tudott perzsául

Nem értette az ellene folyó per nyelvét az az iráni kétgyermekes anya, akit házasságtörés miatt ítéltek kövezés általi halálra.

nyest.hu | 2010. július 7.

Sakineh Mohammadie Ashtiani Irán azeri kisebbségéhez tartozik, és anyanyelve a törökkel rokon azeri, nem az ettől teljesen eltérő hivatalos nyelv, a perzsa. Ashtiani ügyvédei szerint a kétgyermekes asszony nem is értette az ellene folyó per nyelvét, amelyben házasságtörés miatt kövezés általi halálra ítélték.

Ashtianit 99 vesszőcsapás után kényszerítették beismerő vallomásának aláírására, amit később visszavont a CNN beszámolója szerint. Mégis e vallomás miatt ítélték halálra – pedig még az iráni törvénykönyv 74. paragrafusa által előírt négy férfi tanú (vagy három férfi és két női tanú) is hiányzott a tárgyalásról.

Iránban 17 millió azeri él: kétszer annyi, mint Azerbajdzsánban. Az azerik teszik ki Irán lakosságának körülbelül egyötödét. Az azeriek többsége csak második nyelvként ismeri Irán egyetlen hivatalos nyelvét, a perzsát. Ez a helyzet Ashtiani esetében is, aki így nem is értette az ellene folyó per teljes menetét.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!