0:05
Főoldal | Rénhírek

A lettek az orosz nyelv ellen

A lettországi parlament korlátozza a nem hivatalos nyelven sugárzott rádió- és tv-adásokat, ami leginkább az orosz nyelvet érinti.

MTI / ITAR-TASZSZ | 2010. július 13.

A lett parlament hétfői rendkívüli ülésén támogatta az elektronikus médiáról szóló törvény végső olvasatát, amely korlátozza az országban a nem hivatalos, közöttük orosz nyelven sugárzott rádió- és tv-adásokat.

Korábban már elfogadta a médiatörvényt a lett törvényhozás. Ez utóbbi értelmében az országos televíziók és rádiók kötelesek műsoridejük legalább 65 százalékában lett nyelven sugározni. Este 19 és 23 óra között az országos média köteles a műsoridő 40 százalékában a hivatalos lett nyelven sugározni. Valdis Zatlers államfő azonban átdolgozásra visszaküldte a törvényt a parlamentbe, azzal a követeléssel, hogy hasonló korlátozásokat rendeljenek el a regionális média számára is. A hétfői szavazáson az államfő által javasolt módosításokat is megszavazták a képviselők.

Az Egyetértés Központ nevű, legnagyobb orosz ajkú ellenzéki szervezet szerint az elfogadott javaslatok ellentétesek a rádiós és televíziós „nyelvi kvóták” eltörlését elrendelő 2003. évi alkotmánybírósági határozattal.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!