0:05
Főoldal | Rénhírek
Lécci még a horogkeresztet is vegyük bele!

A nagy összehasonlító rúnatáblázat

Habár rúnamágiával foglalkozó sorozatunk egyelőre lezárult, egy kívánságot még teljesítünk exkluzív összehasonlító rúnatáblázatunk közlésével. De kiderül az is, mennyire lehet leegyszerűsíteni a rúnákat, milyen a rúnanaptár, és hogy hogyan vadásztak farkasra a középkorban, sőt, hogy mi köze Tokajnak és a Celsius-skálának a rúnákhoz.

Takács Boglárka | 2010. november 17.

Habár rúnamágiával foglalkozó sorozatunk nemrégiben lezárult, közkívánatra készítettünk egy nagy összehasonlító táblázatot az eddig szóba került rúnasorokról! (Az esetlegesen bekövetkező okkult katasztrófákért nem vállalunk felelősséget...)

Balról jobbra, időrendi sorrendben láthatóak a germán idősebb és fiatalabb futhark jelei, valamint a huszadik századi List- és Wiligut-rúnák. A betűk alatt nevük és sorszámuk is látható; annyit érdemes megjegyezni, hogy az idősebb futhark elnevezései nem maradtak fenn, hanem a nyelvészek rekonstruálták őket.

A nagy összehasonlító rúnatáblázat
A nagy összehasonlító rúnatáblázat
A nagy összehasonlító rúnatáblázat
A nagy összehasonlító rúnatáblázat
A nagy rúnatáblázat
A nagy rúnatáblázat
(Forrás: Takács Boglárka)

Átalakuló betűk

A germán futhark esetében élő, folyamatosan változó írásról volt szó, amit a maga korában ráadásul szabványosítani sem törekedett senki. Így léteztek átmeneti jelek, ritkább változatok és más hasonlók; például Angliában az idősebb futharkra épülő, de néhány további betűt is tartalmazó futhorc terjedt el.

Rúnák a Unicode-ban

A rúnák saját tartományt kaptak a Unicode-ban (U+16A0-U+16EA). A cikkünk szövegében található rúnák csak akkor olvashatóak, ha az olvasó gépén a megfelelő karaktereket tartalmazó font van telepítve.

Érdekes és a változás nagyságával kirívó példa a jēra-rúna, ami fél évezred alatt lassan megfordult a középpontja körül, majd nagymértékben leegyszerűsödött. Ezzel párhuzamosan a betű hangértéke is átalakult, j-ből a lett. A táblázatban nagyon bonyolult lett volna feltüntetni, de a hagall-rúna fiatalabb futharkbeli verziója (a ᚼ jel) is innen származik.

Drámai változás
Drámai változás
(Forrás: Wikipedia)

Az algiz-rúna fejjel lefelé fordult, és más betűk is átformálódtak. Sőt, egész írásrendszer-változatok is születtek! Például a tizedik-tizenkettedik századi Svédországban voltak használatban a ma első lelőhelyükről Hälsinge-rúnáknak nevezett jelek: ezekből a függőleges vonások nagy részét egyszerűen kispórolták. A Hälsinge-rúnák ismerete elveszett, és a kutatók sokáig értelmetlen macskakaparásnak vélték az ilyen feliratokat, míg a tizenhetedik században Magnus Celsius svéd tudós újra meg nem fejtette őket. (Az ő unokája volt Anders Celsius, a Celsius-skála megalkotója.)

A Hälsinge-rúnák
A Hälsinge-rúnák
(Forrás: Wikimedia commons)

List osztrák rúnamágus mai hívei épp azzal érvelnek, hogy ha a germánok idővel változtattak az írásukon, akkor tulajdonképpen List is megtehette, tovább folytatva ily módon az ősi hagyományt. Ezzel csak az a probléma, hogy maga List egyáltalán nem így gondolkodott, hanem ragaszkodott ahhoz, hogy az ő rúnasora az, amiből a többi származik, tehát időben korábbi és nem későbbi.

Ez a kedvencem, lehet belőle több?

A huszadik században konstruált jelsorok egyebekben is eltérnek a germán törzsek által valóban használtaktól. Például megfigyelhetjük, hogy Wiligut listájában számos jel ugyanazt a hangértéket képviseli. Ez a természetes nyelvekhez használt ábécékben leginkább akkor fordul elő, ha valamilyen korábbi nyelvállapotban még különbözőek voltak a hangok. (Például ilyen a magyarban a j és az ly.) Himmler házi varázslója azonban a t hangra három különböző betűt is kitalált, sőt ebből az egyiket besorolta az ábécé elejére! Ez két okból is furcsa.

Egyrészt azért, mert Wiligut Listhez hasonlóan azt állította, hogy az ő rúnasora képviseli a legősibb állapotot; ha ez valóban így lenne, akkor valószínűleg nem tartozna több betű ugyanahhoz a hanghoz. Másrészt pedig azért, mert a futhark első néhány rúnája sajátos jelentéssel bír, tehát azokat nem biztos, hogy okos dolog megváltoztatni. A germán futhark szó ugyanis rövidítés, az első hat betű összeolvasásából ered. (Mintha magyarul abcdef-nek hívnánk az ábécét.) Wiligut - Listtel szemben - szemlátomást nem érezte fontosnak, hogy legalább az elnevezés megmaradjon: az általa megadott új sorrend alapján legfeljebb tmkfao-nak hívhatta volna rúnasorát, de szerencsére nem tette.

(Harmadrészt pedig a futhark esetében épp ellenkező irányú volt a változás: a fiatalabb futhark kevesebb jelet tartalmaz, mint az idősebb.)

Légyszi még a horogkeresztet is vegyük bele!

Honnan jöttek az "új", tehát az idősebb és fiatalabb futharkban nem szereplő jelek? Mind List, mind Wiligut hangsúlyozta, hogy látomásban jutottak a jelsorokhoz, de valójában a teljesen új betűket is általában megtalálhatjuk más kapcsolódó ábécékben.

A Wiligut-féle wend-horn például a rúnanaptárban szerepel. Ezt a középkori Svédországban használták dátumok lejegyzésére: tizenkilenc éves ciklusa volt, viszont a fiatalabb futharkban csak tizenhat betű szerepelt. Megoldásul betoldottak három extra jelet, ezek szerencsére a Unicode-ba is bekerültek: a nevük arlaug (ᛮ), tvimadur (ᛯ) és belgthor (ᛰ). A wend-horn egy az egyben azonos a tvimadurral.

Rúnanaptárak a lundi történeti múzeum gyűjteményéből
Rúnanaptárak a lundi történeti múzeum gyűjteményéből
(Forrás: Wikipedia)

Wiligut a sig-rúnákat előszeretettel egészítette ki csinos kis horogkeresztekké. Ez a korabeli germánoknak valószínűleg eszébe sem jutott volna, viszont huszadik századi szerzőink egy másik betoldása legalább a német kultúra része, ha időben kicsit későbbi is, mint a rúnák. A mind List, mind Wiligut által a listába gibor néven bevett középkori Wolfsangel (= farkasfogó) szimbólum rúnaszerű jellege sokaknak feltűnt, de semmilyen történelmi bizonyíték nincs arra, hogy valóban köze lenne a rúnákhoz. A legkorábbi írásos magyarázatok szerint a jel egy konkrét eszközre utal: ez egy farkascsapda, amire húst erősítenek, és az állat rávetvén magát beleakad a kampós végébe. Magának a szimbólumnak több különböző változata is létezik, középen áthúzva, elforgatva, és így tovább.

Oestrich-Winkelnek, Tokaj német testvérvárosának címere farkasfogóval
Oestrich-Winkelnek, Tokaj német testvérvárosának címere farkasfogóval
(Forrás: Wikipédia)

Végül pedig videón is megnézhetjük, hogyan festett ez az eszköz: német régészek tizenharmadik századi farkascsapdákat találnak.

Irodalom

Goodrick-Clarke, N. (2004): The Occult Roots of Nazism. London: Tauris Parke.

The Unicode Standard, Version 6.0

Widar, K. [Wiligut, K. M.] (1934): Gotos Raunen - Runenwissen! Hagal, 11(7): 7-15.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!