0:05
Főoldal | Rénhírek
Lánynevek háborúja

A legdivatosabb lánynevek
az Államokban

Volt, hogy éveken át ugyanaz a név volt a legnépszerűbb minden államban, és volt, amikor fél tucat név osztozott az ország területén.

nyest.hu | 2013. október 22.

Figyelemre méltó infografikát tett közzé a Jezebel női hírportál. Ezen azt álthatjuk, hogy miként változott a női nevek divatja az Egyesült Államokban 1960 és 2012 között. A térképen látjuk, hogy az egyes államokban melyek nevet adták leggyakrabban a születő leánygyermekeknek, és színesen ki vannak emelve azok az államok, melyekben az USA teljes területén is legnépszerűbbnek bizonyult név volt a leggyakoribb.

A legnépszerűbb leánynevek az Egyesült Államokban
A legnépszerűbb leánynevek az Egyesült Államokban
(Forrás: Jezebel)

1960-ban a Mary volt a legnépszerűbb, de ez gyorsan visszaszorult az ország nyugati végéből induló, majd a keleti részre is átcsapó Liza elől. A Liza egyre inkább meghódította a középső államokat is, míg 1965-ben egyeduralkodóvá vált – sőt, 1967-ig csak egy-két államban vesztette el vezető szerepét. 1967 és 1969 között úgy tűnt, az ország középső részéről induló Michelle fogja átvenni a vezető szerepet. 

1970-ben azonban már az ország nagy részén a Jennifer volt a legnépszerűbb, holott egy évvel korábban még csupán egy államban sikerült megszereznie a vezető szerepet. A következő két évben egyre nagyobb területet nyert, 1973 és 1978 között pedig nem volt olyan állam, ahol ne ez lett volna a legnépszerűbb név. 1979-ben az ország keleti felének középső részén az Amanda ingatta meg egyeduralmát: ez ezen a területen 1981-ig meg is maradt a legnépszerűbb névnek, de aztán visszaszorult.

1980-ban néhány Kanadával szomszédos államban A Jessica vette át a vezető szerepet: volt, ahol a következő évben a Jennifer visszaverte a támadást, de volt, ahol (szintén a kanadai határ mentén) a Jessica tört az élre. 1982-ben a Jessica tovább erősödött északon, de sikerült betörnie két korábbi Amanda-államba is az ország közepén. 1983-ban a Jessica lényegében őrizte pozícióját (vesztett, de nyert is területeket), viszont újabb trónkövetelő jelent meg: az Ashley. A következő évben mind a Jessica, mind az Ashley jelentős területeket hódított el a Jennifertől, ám egyértelműen az Ashley terjedt gyorsabban. 1985-ben mégis a Jessica vált legnépszerűbbé, teljesen meghódítva az ország nyugati felét, megerősítve északkeleti pozícióját – sőt, Floridát is meghódította. Eközben viszont északon az Amanda vette át a vezetést két államban. Az 1986 és 1990 közötti évek lényegében a Jessica és az Ashley közötti küzdelemről szólnak: 1987-ben már-már úgy tűnik, hogy az Ashely fog győzedelmeskedni, de ez végül is nem következik be. Ezalatt a Jessica végig nyugaton, illetve a keleti partvidéken népszerűbb, míg az Ashley bázisa a keleti belső államok területe. Az Amanda 1989-ig a legnépszerűbb egy-két államban, de minden évben máshol. 1989-ben azonban már egy újabb név a harmadik: a Brittany ugyanazon a területen bukkan fel, ahonnan az Amanda és az Ashley indult.

1991-ben az Ashley végre a legnépszerűbb női név az USA területén! Diadala azonban nem tart sokáig, mindössze két évig. Ezután újabb három évre a Jessica veszi át a hatalmat, mely ezen öt év alatt is nyugaton a legerősebb, keleten viszont éppen azokban az államokban lesza  legnépszerűbb, ahol korábban nem volt. 1993-ban azonban északkeleten (éppen onnan, ahol a Jessica terjedni kezdett) új név indul hódító útjára: az Emily. 1996-ra meg is szerzi az országosan legnépszerűbb név pozícióját: ezt leginkább annak köszönheti, hogy eközben a többi államon szokatlanul sok név osztozik: a még mindig küzdelemben álló Jessica és Ashley mellett felbukkan a Madison, a Samantha, a Hannah, az Alexis és a Taylor is. Tizenkét éven át, 2007-ig megőrzi vezető pozícióját úgy, hogy közben sosem hódítja meg az ország nagy részét: az utolsó évévben már csak három államban a legnépszerűbb! Miközben „uralkodása” elején elsősorban északon népszerű, addig súlypontja fokozatosan délre tolódik, Texasban és Nevadában még 2008-ban is kitart.

Míg a hetvenes években a Jennifer egyeduralkodónak számított, a nyolcvanas és a kilencvenes években pedig 2-3 név küzdött egymással, a kétezres években igen sokszínű volt a paletta. 2000-ig a Hannah, majd 2002-ig a Madison tűnt az Emily utódjának. 2003-ban az Emma szinte meghódította szinte ugyanazt a területet, melyen az Emily volt 1996-ban, trónra kerülésekor a legnépszerűbb, ám a következő évben megint a Madison látszott előre törni. 2005-re az Emma visszaveri a Madisont, ám 2006-ban jelentős területeket veszít az Ava-tól, miközben a Madison újabb területeket nyer az Emilytől. 2007-re teljes a káosz, és amikor 2008-ban az Emma végre átveszi a vezető szerepet, 2005-ös törzsterületén már a Madison és az Olivia osztozkodik, miközben ott a legnépszerűbb, ahol három évvel korábban a Madison volt az.

Emma? Madison? Emily? Olivia?
Emma? Madison? Emily? Olivia?
(Forrás: Wikimedia Commons / U.S. Navy, Kristina Brockman)

A következő évben, 2009-ben azonban a 2006 óta délről erősödő Isabella veszi át a vezetést. Ekkor és a következő évbe is főként az ország déli részén volt népszerű. 2011-ben viszont szinte mindenhol az előző évben északról és keletről induló Sophia vette át a helyét. Ez a név tavaly is megőrizte vezető szerepét, ám eközben egyetlen komoly ellenfele maradt: az Emma, mely olyan nagy területen népszerű, melyen még sosem volt.

Természetesen mindezzel még csak a felszínt kapargattuk, hiszen nem tudjuk, hogy mikor hol melyik név volt a második, harmadik helyen, az első mennyivel előzte meg a többit stb. – azaz nem látjuk azokat a háttérben zajló folyamatokat, melyek az eredményhez vezetnek. Bár nem látunk rá példát – igaz, 2007-ben közel kerülünk hozzá –, elvben az is elképzelhető lenne, hogy az ország teljes területén egy olyan név legyen a legnépszerűbb, mely egyik államban sem áll a lista élén. Azt is figyelembe kell venni, hogy az egyes államok népessége, ill. népsűrűsége különböző, így nem biztos, hogy az a név lesz a legnépszerűbb az országban, mely a legtöbb államban vagy a legnagyobb területen az. (2012-ben például az Emma sokkal több államban és sokkal nagyobb területen volt a legnépszerűbb, mint a Sophia, országosan mégis alulmaradt.) Végképp nem látjuk azt, hogy mi okozza a névdivat változását. Gondolhatunk filmszerepek vagy sztárok, politikusok hatására, de külön kutatás nem lehetünk biztosak abban, hogy miért választották a szülők éppen az adott nevet.

Az eredeti cikkben minden év külön képen is megtekinthető.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. október 30. 20:13
3 Nem tudtam jó nevet kitalálni

A Michelle szerintem a Beatles-mániával hozható összefüggésbe, a többiről lövésem sincs

10 éve 2013. október 22. 15:46
2 El Vaquero

Egyébként mutatós kis térkép, tetszett, de egy egész cikket nem ért meg a szavakba öntése.

10 éve 2013. október 22. 14:08
1 El Vaquero

"ez gyorsan visszaszorult az ország nyugati végéből induló, majd a nyugati részre is átcsapó Liza elől"

 

???