0:05
Főoldal | Rénhírek

A klingon anyanyelvű gyermek esete

Egy amerikai szülő a kitalált klingon nyelvet tanította első nyelvként gyermekének egészen annak három éves koráig.

nyest.hu | 2009. november 20.

Az Egyesült Államokban egy férfi három évig a legnépszerűbb amerikai sci-fi sorozat, a Star Trek kitalált nyelvét, a klingont tanította gyermekének első nyelvként – számol be az STV honlapja. Már korábban is történtek hasonló próbálkozások, de a klingon nyelv szótára nem volt még eléggé kidolgozott: sok szó létezett ugyan a háborúzás különböző módjaira, de nem volt hétköznapi fogalmakra, mint például az asztalra.

A férfi, D'Armond Speers egyébként a számítógépes nyelvészet szakértője. A három év alatt felesége angolul beszélt a kisfiúhoz, így a gyermek a klingon mellett angolul is beszél, mondhatni kétnyelvűvé cseperedett. D'Armond kísérletével annyit mindenesetre elért, hogy új állást szerzett: ő készítheti el egy internetes cég számára a mobiltelefonokban és számítógépes alkalmazásokban használható klingon szótárt.

A Star Trek rendkívül népszerű sorozat Amerikában: hatalmas rajongótábora van, és a kifejezetten a sorozat számára kitalált klingon nyelvet is viszonylag sokan beszélik. Pontos adatokat nehéz találni, de több ezer emberről is szó lehet. Feltételezések szerint a klingonul tudók száma még az eszperantót beszélők számát is meghaladja (az Egyesült Államokban - a szerk.).

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...