0:05
Főoldal | Rénhírek
Új francia nyelvpolitika

A kisebbségi nyelvek védelmében?

A napokban hozta nyilvánosságra a francia kommunikációs és kulturális minisztérium azt az állásfoglalását, amelyben a kisebbségi és regionális nyelvek védelme mellett állnak ki.

nyest.hu | 2013. július 19.

Az 1958-as francia alkotmány 2. cikkelye szerint Franciaország hivatalos nyelve a francia. Korábbi cikkünkből azonban már kiderülhetett, hogy az ország területén számos más kisebbségi nyelvet beszélnek – mind kevesebben. Ezen kívül a volt francia gyarmatok területén is számos önálló változata létezik a franciának. Franciaország 1999-ben nem ratifikálta a regionális és kisebbségi nyelvek európai kartáját, mivel ahhoz az alkotmány módosítására lett volna szükség. Úgy tűnik azonban, hogy a kisebbségi nyelvek ügye új fejezethez érkezett Franciaországban.

2013 márciusában még sokan szkeptikusak voltak, amikor Aurélie Filippetti miniszter egyeztető bizottságot hozott létre, amelynek a feladata az volt, hogy a franciaországi kisebbségi nyelvek védelmét biztosítsa, illetve stratégiát dolgozzon ki a nyelvi sokszínűség megőrzésére. A kétkedőknek nem lett igazuk: a bizottság nem tétlenkedett, 2013. július 15-én nyilvánosságra is hozták a francia kommunikációért és kultúráért felelős minisztérium honlapján azt a szakmai jelentést, amelyben a kisebbségi nyelvek védelmének stratégiája szerepel. Ezzel a lépéssel egyébként – látszólag – közelebb kerültek ahhoz, hogy François Hollande elnöknek a nyelvi jogok rendezésére vonatkozó kampányígéretét teljesítsék.

Nyelvek és nyelvjárások franciaországban
Nyelvek és nyelvjárások franciaországban
(Forrás: Wikimedia Commons / Hellotheworld / CC BY-SA 3.0)

Kérdéses azonban, hogy mire lesz elég ez a jelentés. A dokumentum ugyanis nem áll ki egyértelműen a a regionális és kisebbségi nyelvek európai kartájának ratifikálása mellett – ehhez nincs is meg a felhatalmazása, ugyanis ahhoz az alkotmány módosítására lenne szükség. Mégis újraértékeli a kisebbségi nyelvek eddigi helyzetét, és a nyelvi sokszínűség megőrzésére új politikát dolgoz ki – több mint 100 oldalban. A jelentés részleteiről a későbbiek folyamán beszámolunk olvasóiknak.

Forrás

Vers une nouvelle politique publique en faveur des langues régionales ?

Redéfinir une politique publique en faveur des langues régionales et de la pluralité linguistique interne

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!