0:05
Főoldal | Rénhírek
Gyújtogatás és helikopter

A karácsonyi kecske

Ma már sokan tudják, hogy a télapó finn neve joulupukki, azt azonban bizonyára kevesebben, hogy ez szó szerint karácsonyi kecskét jelent. De mi köze a kecskének a karácsonyhoz? Miként váltja ki a vandalizmust, és mire kell a svédeknek a helikopter?

nyest.hu | 2010. december 26.

Azt már korábbi cikkünkben említettük, hogy a finn joulu szó a skandináv julből származik, ez pedig eredetileg egy germán pogány ünnepet jelent, melyet a téli napforduló idején tartottak. Pocak álnevű olvasónk még azt is megjegyezte, hogy eredetét tekintve ezzel kapcsolódik össze az angol yule is. Nos, ezen az ünnepen az ősgermánok kecskét áldoztak.

Svéd kecskemaskara a 19-20. század fordulójáról
Svéd kecskemaskara a 19-20. század fordulójáról
(Forrás: Wikimedia commons)

Thortól a télapóig

A kecskét az ősgermánok Thorhoz, a főistenhez kötötték. Ő két kecske vontatta szekerén járt az égen (természetesen kecskéből volt kettő, nem szekérből), és amikor kedve támadt, levágta a kecskéket, vendégeivel együtt lakomázott belőlük, majd kalapácsával a maradékra ütött, és a kecskék feltámadtak. Kétségtelen, hogy ez a történet inkább a húsvétra, mint a karácsonyra emlékeztet, de kétségtelen, hogy jól szimbolizálja a napfordulót, amikor szinte a halálból kezd lábadozni a világ. Aki töltötte már a telet Skandináviában, az érti, miről is van szó.

Később a karácsonyi kecskéről úgy kezdtek gondolkodni, mint egy láthatatlan lényről, aki azt figyeli, hogy a karácsonyi előkészületek rendben folynak-e. Sőt, Finnország területén a kecske – akit egyébként egyfajat mumusnak képzeltek –egyenesen ajándékokat követelt magának. Csupán a 19. században alakult ki az az elképzelés, hogy a karácsonyi ajándékot a kecske hozza. Ekkor alakult ki az a szokás, hogy valamelyik idősebb férfi családtag kecskének öltözött. A század végén vette át a kecske szerepét a karácsonyi manó vagy a télapó – míg az alak változását Skandináviában a név változása kísérte, a finneknél a régi név megmaradt.

A levágott és feltámadó kecskékről szóló hiedelem sem tűnt el hirtelen, Svédországban a 20. század hatvanas éveiig megőrződött, legalábbis eddig adtak elő olyan játékokat,  melyben az egyik szereplő kecskének öltözött, s a játék során levágták, majd feltámasztották.

Kecskedekoráció

Skandináviában a mai napig népszerű karácsonyi dekoráció a szalmakecske. Ennek mérete igencsak különböző lehet, a fára lógatható díszektől a több méter magas utcai „szobrok”-ig. Ezek közül a leghíresebb a svédországi Gävle városának kecskéje, melyből időnként kettő is akad.

1966-ban határozták el először, hogy egy hatalmas kecskét állítanak fel a város egyik terén. A projektet a Déli Kereskedők nevű egyesület finanszírozta, mely a várost átszelő folyótól délre  tevékenykedő vállalkozókból állt. A kecske 13 méter magas, 7 méter hosszú volt és 3 tonnát nyomott – szilveszterkor azonban leégett. A következő években ez többször megismétlődött, 1970-ben bizonyíthatóan gyújtogatás miatt. A kecske körül más botrányos események is történtek, állítólag az egyik éjjel egy párocska mászott bele, hogy ott adják át magukat a test örömeinek... A Déli Kereskedők 1971-ben megelégelték a problémákat, és úgy határoztak, hogy ezentúl nem építenek kecskét.

Ekkor lépett színre egy iskolai Természettudományos Klub, és elhatározták, hogy ők bizony építenek, ha nem is olyan nagyot. Az első kecske csupán két méteres lett, de aztán évről évre nőtt, függetlenül attól, hogy ezeket a kecskéket is folyamatosan megtámadták, szétrugdosták, felgyújtották stb. 1985-ben aztán megdöntötték a déli kereskedők rekordját egy 12 és fél méteres kecskével. A korábbi rekordkecske építői viszont csalásról beszéltek, mivel szerintük az új rekorder nem volt elég szép, és a rekordot azáltal érte el, hogy túl hosszú volt a nyaka.

A(z egyik) gävlei kecske 2009-ből
A(z egyik) gävlei kecske 2009-ből
(Forrás: Wikimedia commons)

A következő évtől mindig két kecske épült, a kereskedők igyekeztek minél nagyobbat építeni, a diákok viszont csak azért is kisebbet. 1986-ban a kereskedők megkísérelték megdönteni a rekordot, de nem sikerült nekik. legközelebb 1993-ban próbálkoztak, de csúfos kudarcot vallottak, a kecske mindössze tíz és fél méteresnek bizonyult. A diákok azonban ugyanebben az évben egy csaknem 15 méteres kecskével újabb rekordot döntöttek. Ez a rekord azóta is áll, és a kecskék megsemmisítésére folyó kísérletek azóta is folynak. Tavaly például webkamerák őrizték a kecskéket, de ezeket hackerek támadták meg éppen a felgyújtása előtt. A legérdekesebb eset azonban éppen az idén fordult elő. A kecskét őrző egyik őrt le akarták fizetni, hogy hagyja el a helyét. A terv szerint ezalatt a kecskét helikopterrel el akarták lopni és Stockholmba szállítani.

Források

http://en.wikipedia.org/wiki/Yule_Goat

http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%A4vle_goat

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!