0:05
Főoldal | Rénhírek

A jó cár

Jevgenyij Mincsenko politológus szerint elképzelhető, hogy Putyin élő adásban meneszti majd Dmitrij Livanov oktatási minisztert.

MTI | 2013. április 26.

„A jó cár élő adásban szolgáltat igazságot hű népének” – jellemezte Jevgenyij Mincsenko politológus a Kommerszant című orosz napilapnak az orosz államfő csütörtöki televíziós műsorát, amelyben Vlagyimir Putyin lakossági kérdésekre válaszol. „A jó cár, aki nincs tisztában minden visszaéléssel, amelyeket a gonosz bojárok követnek el, hű népéhez fordul, hogy az felnyissa szemét, és készen áll majdnem hogy élő adásban igazságot tenni és megtorolni (a visszaéléseket)” – vélekedett a Nemzetközi Politikai Szakértői Intézet igazgatója.

Az „általa Köszönjük, Vova című műsornak nevezett programtól” valószínűleg „általa Köszönjük, Vova címűnek nevezett programtól” lett volna az MTI hírírójának szándéka szerint. (A szerk.)

Mincsenko biztos abban, hogy az állami televíziós csatornák és rádiók által egyenes adásban részt vevő kérdezőket felkészítették, ezért szerinte nem kell meglepetésekre számítani az általa Köszönjük, Vova című műsornak nevezett programtól. Lehetségesnek tartja ugyanakkor, hogy az orosz államfő élő adásban meneszti majd Dmitrij Livanov oktatási minisztert.

A tárcavezető távozását a parlamentben lévő ellenzéki pártok követelik Putyintól. Livanov komoly változtatásokat akar véghezvinni a felsőoktatásban és a tudományos intézményrendszerben is, ezért konfliktusba keveredett az Orosz Tudományos Akadémia vezetésével is.

A Kommerszant cikke szerint várható, hogy az orosz államfő Közvetlen vonal című televíziós műsora ezúttal rekordhosszúságú lesz. Eddig a 2011-es volt a leghosszabb, amely majdnem négy és fél órán át tartott, de most ennél is tovább tarthat. Vlagyimir Putyin, aki először 2000-2008 között töltötte be két ciklusban az orosz elnöki posztot, majd 2012. május 7-én harmadszor iktatták be államfőnek, 11. alkalommal folytat ilyen médiapárbeszédet a lakossággal. A legutóbbit tavaly májusban tartotta. Az orosz elnöknek több mint kétmilliónyian tettek fel kérdést telefonon, de ezt megtehették sms-ben és az interneten is, s nem csak oroszul, hanem például magyarul is az Oroszország Hangja nevű rádióadás segítségével.

Dmitrin Peszkov, az államfő szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin nem a mennyiségre, hanem a minőségre fog törekedni az ezúttal egyedi formátumban zajló élő párbeszéd során, ugyanis a televíziós stúdióban jelenlévők először bocsátkozhatnak vitába az államfővel. A vita nagy része előre megrendezett lesz, de így sem kerülhetik el a kellemetlen kérdéseket – vélekedett Vjacseszlav Szmirnov, az orosz Politikai Szociológiai Intézet igazgatója.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!