0:05
Főoldal | Rénhírek

80 javaslat az ELTE hallgatóitól

Több mint nyolcvan módosítást javasol az új felsőoktatási törvényhez az ELTE hallgatói önkormányzata (hök), többek között azt indítványozza, hogy állítsák vissza a hallgatói munkavégzéshez kapcsolódó adó- és járulékkedvezményeket.

MTI | 2011. december 3.

Javasolják továbbá, hogy a hallgatói szerződés és jogviszony tárgya ne egy intézmény, hanem a képzés maga legyen, így a hallgató jogviszonya a képzéshez, a szakhoz kapcsolódna.

Az Országgyűlés egy olyan tervezetet tárgyal, amely "még tömeges korrekciókat követően sem lesz lényegesen jobb a jelenleginél, ugyanis megörökölte a hatályos felsőoktatási törvény koncepcionális problémáit" – közölte Kalina Gergely, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

A hallgatói önkormányzat szerdáig összesen több mint nyolcvan módosítást gyűjtött össze.

Az ELTE hök többek között azt indítványozza, hogy a döntéshozók szakítsanak a hallgatói munkavégzés "megsarcolásával", állítsák vissza az ehhez kapcsolódó adó- és járulékkedvezményeket. Ez a hazai kis- és középvállalkozások számára képzett, de megfizethető munkaerő bevonását tette lehetővé, ugyanakkor a fiataloknak szakmai gyakorlatot, ezzel pedig elhelyezkedési előnyt is biztosított.

A hallgatók aggályosnak tartják, hogy az alapról a mesterszintű képzésre felvételizők a jelenlegi tervezet alapján egy évig úgy is jogviszonyban részesülnének, hogy ehhez akár semmilyen tanulmány nem kapcsolódik. Ugyanakkor a törvény a doktori iskolába jelentkezőket kizárná még az adminisztrációs szempontból fontos nyári jogviszonyból is.

A hallgatói önkormányzat önmaga működésére is világos szabályokat kíván lefektetni, így törvényben tiltaná, hogy passzív – tehát tanulmányi kötelezettségeiket szüneteltető – hallgatók lássák el aktív társaik érdekvédelmét, töltsenek be posztot a szervezetben. Ezzel a jövőben is hiteles és kompetens képviseletet kívánnak megalapozni, ugyancsak e célból véglegesen kizárnák a válaszható hallgatók köréből büntetett előéletű társaikat - írták.

A felsőoktatási politika egy régi hiányosságát orvoslandó az ELTE hök kezdeményezi, hogy a hallgatói szerződés és jogviszony tárgya ne egy intézmény, hanem a képzés maga legyen, így a hallgató jogviszonya a képzéshez, a szakhoz kapcsolódna. Ez könnyebbség a tudás mobilitása terén, másrészt sok kiskaput ki is küszöböl - tették hozzá.

A javaslatcsomagot eljuttatták a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége és számos honatya részére is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!