0:05
Főoldal | Rénhírek
Wagner és a metál

A Sibelius Akadémiából
sikoltozó lányok elé:
az Apocalyptica története

A finn metál egyik gyöngyszeme, a három csellistából és egy dobosból álló Apocalyptica pályafutása Észak-Európa legnagyobb zenei főiskoláján kezdődött Metallica-feldolgozásokkal.

Sunnuntaiset Lapset | 2013. április 21.

Az Apocalyptica egyedülálló hangzást képvisel a rockzenében. Metallica-feldolgozásokkal kezdték, mára ők lettek a történelem legeredetibb metálzenekara. Rengeteg zenekar kezdi úgy a pályafutását, hogy kedvenceket dolgoz fel, ez alól az Apocalyptica sem volt kivétel. Ők azonban egy kicsit másképp gondolták a dolgot, ugyanis négy csellóra alkalmazták a világhírű metálzenekar slágereit, így valami olyat sikerült alkotniuk, amivel még nem találkoztak a rockerek. 

A Sibelius Akadémiából<br /> sikoltozó lányok elé:<br /> az Apocalyptica története
Forrás: Wikimedia Commons SA-Y 3.0

1993-ban indult az Apocalyptica története, amikor a Sibelius Akadémia négy csellista növendéke,  Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Max Lilja és Antero Manninen Metallica-számokkal állt a Teatro Heavy Metal Club színpadára. A közönségben ott volt egy kis független kiadó képviselője, aki azonnal lemezszerződést ajánlott nekik. A fiúkat azonban jobban érdekelte a tanulás, mint a stúdiózás, ráadásul pénz sem nagyon volt a projektre, így maradtak az éjszakai zenélésnél, ami végül is jó döntés volt: a Metallica kiadója, a Mercury tudomást szerzett róluk, és beindult a szekér. 

Hiili Hiilesma, a HIM Greatest Lovesongs Vol. 666 című debütáló albumáért is felelős producer karolta fel őket, és segített modernizálni a zenekar hangzását. Az eredmény: a klasszikus Metallica-feldolgozások mellett saját dalok is helyet kaptak a repertoárban, Cult nevű turnéjukon a tagok bőrnadrágosan, headbangelve tépték a csellót – a klasszikus-metál crossover ezennel kiteljesedett.

Az Apocalypticának nincs és nem is volt soha állandó énekese, állandó dobosuk is csak 2005 óta van, Mikko Sirén személyében. Állandó énekesre nincs is szüksége a zenekarnak, hiszen kedvére válogathat a frontemberek között. Többek között dolgoztak már a Slipknot, a Hoobastank, a HIM, a The Rasmus, a Guano Apes vagy a Bullet for My Valentine énekeseivel is. Az egyik ilyen emlékezetes együttműködés keretében Ville Valo és Lauri Ylönen énekelték fel a Bittersweet című dalt, melyhez Antti Jokinen rendezett videóklipet. Sajnos a klip nem érhető el a Youtube-on, ezért egy élő felvételt ajánlunk inkább.

Néhány év alatt a zenekar Finnország egyik legtöbbet hozó zenei exportjává nőtte ki magát, de a siker, a turnék közel hatvan országban, a több mint ötszáz koncert és a járulékos problémák egy tag elvesztését okozták: Max Lilja kivált a zenekarból, helyére Perttu Kivilaakso érkezett. Mikor nem turnéznak vagy lemezt rögzítenek, szívesen működnek közre filmekben, színházban, néha reklámokban is. Jelenleg is egy nagyszabású színházi és zenei projekten dolgoznak, mely Wagner és az Apocalyptica hangzásának izgalmas keverékére épül. A zenét Eicca Toppinen szerzi, az előadások pedig júliusban lesznek Lipcsében Richard Wagner kétszázadik születésnapja alkalmából. 

Wagner Reloaded
Wagner Reloaded
(Forrás: wagner-reloaded.blogspot.hu)

Felhasznált források

Metal from Finland: Apocalyptica

Wagner Reloaded

Apocalyptica a Facebookon

Hivatalos honlap

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!