0:05
Főoldal | Rénhírek
„Kívánjuk a cenzúra eltörlését...”

Webcenzúra? Na ne!

A webcenzúra rosszabb, mint ha bekameráznák a nappalinkat - véli Tim Berners-Lee, a web atyja. Úgy tűnik azonban, ilyesmi várhat a felhasználókra.

nyest.hu | 2009. december 9.

„Az én webforgalmamon ne spicliskedjen senki” – így Tim Berners-Lee, a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) munkatársa. Ha pedig a www (World Wide Web) kiötlője nyilatkozik így, nem csoda, ha belekerül a sajtóba. Berners-Lee pedig nem véletlenül tett ilyen kijelentést: mint mondja, komoly veszély fenyegeti az internetes szabadság és demokrácia alapelveit – tudósít az EurActiv.

Megfigyelnek bennünket? Webcenzúra és következményei.
Megfigyelnek bennünket? Webcenzúra és következményei.
(Forrás: sxc.hu)

A szakember nyilatkozata reakció volt arra a kezdeményezésre, hogy az EU országai a bűnüldözés és bűnmegelőzés érdekében szigorúbban tervezik megfigyelni az internetes kommunikációt és a weben zajló forgalmat a jövőben. Ez tulajdonképpen egyfajta cenzúrát jelentene. Ugyanakkor nemcsak a kormányok szeretnének komolyabb felügyeletet gyakorolni mindennapjaink internete fölött. Számos cég használja ügyfelekről, felhasználókról való adatgyűjtésre az internet-megfigyelés lehetőségét.

Berners-Lee már kampányolt az Amerikai Egyesült Államokban az úgynevezett „netsemlegességért”. Szerinte egyformán veszélyes a politikai és a gazdasági céllal kezdeményezett megfigyelés, illetve az internethasználat korlátozása, irányítása: hiszen mindkettő egyfajta agymosás. A demokráciához hozzátartozik a független, semleges médium. Az internet alkalmas erre, feltéve, hogy nem válik a cenzúra terévé – derül ki a szakértő nyilatkozatából.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...