0:05
Főoldal | Rénhírek

Viták közepette nyílt meg a frankfurti könyvvásár

Legyünk kíváncsiak, ugyanakkor kritikusak – szólította fel Angela Merkel a közönséget az idei díszvendéggel, Kínával kapcsolatban.

MTI | 2009. október 14.

Kína díszvendégként történő meghívásáért a szervezőket még a megnyitó napján is heves bírálatok érték. A bírálók mindenekelőtt az ellenzéki írók, illetve költők üldözését és a műveikkel szembeni cenzúrát rótták fel. A német kancellár ezzel szemben arra szólította fel a látogatókat, hogy kíváncsisággal fogadják Kína részvételét, ami azonban szavai szerint nem nélkülözheti a kritikus kérdéseket. A frankfurti könyvvásár kiváló lehetőséget nyújt az ázsiai ország bemutatkozására - fogalmazott Merkel, aki ennek kapcsán előítélet nélküli, de kritikus megközelítést sürgetett.

A vásár igazgatója, Jürgen Boss a meghívás kapcsán azt hangoztatta: "Mi magunk is elítéljük az emberi jogsértéseket, továbbá a vélemény- és sajtószabadság megsértését Kínában. Kínát lehet csodálni, lehet bírálni, nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni" - hangoztatta az igazgató, aki a meghívás kapcsán úgy vélte: változást csakis közeledéssel, illetve párbeszéddel lehet elérni. És figyelmeztetett arra is, hogy a könyvvásár nem az ENSZ, annak témája kizárólag az irodalom.

A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjére - amely immár a 6. a frankfurti könyvvásárok sorában - mintegy 1000 külföldi és hazai szerzőt várnak a Majna-parti városba, köztük az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamukot és a német Günter Grasst, aki a vásáron ünnepli 82. születésnapját.

A vásár középpontjában a szerzők és legújabb könyveik hagyományos bemutatkozása mellett változatlanul a könyvvilág digitalizálása áll. Jürgen Boos igazgató ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy szerte a világon folytatódik az "elektronikus könyvek" térhódítása, ami eddig elsősorban az angolszász országokra volt jellemző. Az igazgató ugyanakkor elismerte, hogy nemzetközi gazdasági válság a frankfurti könyvvásárra is rányomta bélyegét, amit jelez, hogy mind a kiállítók száma, mint a könyvvásárhoz bérelt alapterület nagysága - ha csekély mértékben is - elmarad a tavalyi mögött.

A szervezők közlése szerint idén a kiállításra kerülő kötetek száma meghaladja a 400 ezret, s közülük mintegy 125 ezret tesz ki az újonnan megjelent könyvek száma.

A legnagyobb kiállítók között van a házigazda Németország mellett Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, valamint a díszvendég Kína, továbbá Európa keleti feléből - bár a tavalyinál kisebb számban - Oroszország, Bulgária és Ukrajna.

A frankfurti könyvvásár utolsó napján adják át - immár hagyományosan - a német könyvszakma békedíját. A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő "békeünnepség" tavalyi kitüntetettje Anselm Kiefer német születésű, de Franciaországban élő és alkotó festő, illetve szobrász volt.

A békedíjnak eddig két magyar kitüntetettje is volt, mégpedig 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...