0:05
Főoldal | Rénhírek

Viszlát, Kína! – ma dönt a Google

Majdnem biztos, hogy búcsúzhatnak a google.cn-től a felhasználók. Hogy valamilyen formában mégis használható lesz-e kínaiul a kereső, még bizonytalan.

nyest.hu | 2010. március 22.

A Google valóban elszánja magát – úgy tűnik, már nemcsak rebesgethető, hanem meg is valósul az, amivel hetek óta foglalkozik a sajtó a Google kapcsán: a keresőóriás kivonul Kínából. A Financial Times hírei szerint ugyanis ma már pontot tesznek az ügy végére: a kínai Google oldalt lezárják.

A lap bennfentesektől származó információkra hivatkozik – ezek szerint a Google további, Kínával kapcsolatos terveire is fény derül majd. A konfliktus egyébként már január óta húzódik, akkor jelentette be ugyanis a cég, hogy nem hajlandó cenzúrázni a keresőt.

Egy ekkora külföldi befektető távozása persze komoly érvágást jelentene a kínaiaknak. A webes keresés igencsak nehézkessé válna a számukra, és számos munkahely is megszűnne, ha a keresőóriás valóban úgy dönt, hogy nem folytatja a malmozást a kínai hatóságokkal. Ez pedig – írja a Financial Times – akár politikai ellentétekhez is vezethet.

Az jelenthetne – legalább részleges – megoldást a problémára, ha a kínai anyanyelvű felhasználók a google.com oldalon keresztül továbbra is hozzáférhetnének egy kínai kezelőfelülethez. Ehhez azonban annyi kompromisszumra lenne szükség az ország vezetői részéről, hogy ezt az angol nyelvű oldalt továbbra is elérhetővé tegyék Kínában. A konfliktus elmérgesedése azonban azzal fenyeget, hogy a kínai hatóságok lehetetlenné teszik a google.com-hoz való hozzáférést – ha már a google.cn nem működik tovább.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!