0:05
Főoldal | Rénhírek
Nem tudja a jobb kéz...

Vigyázat, elárul a gesztusod!

Egyformán fontosak gesztusaink és kimondott szavaink – derítette ki egy amerikai kutatás. Agyunk nem választja szét a kettőt, sőt: együtt értelmezi őket.

nyest.hu | 2010. január 11.

Nem újdonság, hogy a gesztusok ugyanolyan beszédesek lehetnek, mint az elhangzott szavak – sőt, nemegyszer sokkal többet mondanak el, és mögöttes tartalommal látják el a kimondott szót. Csakhogy ennél is többet állítanak az egyesült államokbeli Colgate Egyetem friss kutatásai, számol be a Los Angeles Times. A szakértők szerint ugyanis egymással „egyenrangúan” működik a két kommunikációs rendszer, és pusztán „két oldalát képezik ugyanannak az éremnek: a nyelvnek”.

A Psychological Science folyóiratban megjelent eredmények azt bizonyítják, hogy az egyik fajta kommunikációs mód használatakor önkéntelenül is figyelemmel követjük a másikat is. Szintén bebizonyították, hogy sokkal hatékonyabb az információk átadása, ha a beszélőnél összhangban van a gesztusnyelv a verbális eszközökkel.

Ha tehát az ember politikus, tanár vagy éppen reklámszakember, nem árt, ha nem csak a szavaira, de a gesztusaira is figyel. Nehogy a szemfüles hallgatóság előbb-utóbb kiszúrja az eltérést a kettő között...

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...