0:05
Főoldal | Rénhírek
Gyorstalpaló testbeszédből

Hogy tartsunk sikeres beszédet?

Beszédet mondani nem egyszerű, sokaknak borsódzik a háta az efféle feladattól. Valóban olyan nehéz lenne? Cikkünk segítségével elsajátíthatja a nyilvános beszéd és a hatásos fellépés fortélyait.

nyest.hu | 2010. március 23.

Önnek sem a kedvenc foglalatossága mások előtt felszólalni, beszédet tartani? Még a családi köszöntőket is inkább másra testálja, ha lehet? Pedig nem is olyan lehetetlen feladat elsajátítani a magabiztos előadásmódot.

Nem egyszerű, de elsajátítható
Nem egyszerű, de elsajátítható
(Forrás: sxc.hu/Harrison Keely)

A Telegraph cikke szerint a feladat egyszerű – a nyilvános beszédtől, szerepléstől irtózó illetőnek nem kell mást tennie, „csupán” magabiztosnak tűnni. Ez pedig – bármilyen nagy feladatnak látszik is elsőre – a testbeszéd megfelelő alkalmazásával megoldható, mondja James Borg, a téma szakértője, aki könyvet is jelentetett már meg a hatékony testbeszédről.

Tulajdonképpen ha végiggondoljuk, mitől tűnik valaki feszélyezettnek, és ezeket a testtartásokat, mozdulatokat elkerüljük, már nyert ügyünk van. Ha például ügyelünk arra, hogy ne úgy álljunk, mint aki karót nyelt, és ne szorítsuk testünkhöz a karunkat, hanem lazán tartsuk, sokkal természetesebb benyomást keltünk majd. Ha emellé még gesztikulálunk is, időnként egy-egy kézmozdulattal erősítve meg mondanivalónkat, hallgatóságunk egészen biztosan jobban figyel majd ránk. Lehetőleg ne kapaszkodjunk a szószékbe vagy az asztalba – még ha pillanatnyi biztonságérzést nyújthat is, ettől csak idegesebbnek tűnünk.

A legfontosabb azonban mindenképp a szemkontaktus: ezzel egy egész közönséget megnyerhetünk magunknak. Semmiképp se fixírozzunk egy pontot a padlón, hanem emelt fejjel tartsuk meg a beszédünket. A legjobb megoldás, ha jegyzetünkbe sem pillantunk bele túl sokat, hiszen így még jobb kapcsolatot alakíthatunk ki a hallgatósággal. Lehetőleg minél több emberre nézzünk rá az előadás során – így mindannyian úgy fogják érezni, hogy személyesen nekik szólt a mondanivalónk.

Ha már megszereztük a nézőink figyelmét, meg is kell azt tartanunk. Ehhez pedig szükség van némi változatosságra. Ezért mindig törekedjünk arra, hogy beszédünkben lassabb és tempósabb részek is legyenek, és használjuk a hanglejtést is a megértetés eszközeként. Kézmozdulataink és mimikánk szintén változatosságot jelenthetnek – tanácsolja a szakértő.

Az igazán sikeres nyilvános beszédnek van még egy rendkívül fontos jellemzője: az előadó követni tudja közönsége viselkedését. Ha netán beszéde közben nyugtalannak vagy távolságtartónak, netán unottnak érzi a közönséget, ne féljen változtatni az előre elgondolt szerkezeten. Színesítse előadását egy-egy viccel, megjegyzéssel, vagy ha egy hosszabb előadásnál már nagyon fáradtnak látja a hallgatóságot, egy rövid szünettel. James Borg ráadás jó tanácsa viszont nem magához a testbeszédhez kötődik, attól sokkal egyszerűbb: ha hallgatóságunk menthetetlenül unottnak tűnik, egész nyugodtan szellőztessünk egy nagyot.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!