0:05
Főoldal | Rénhírek
Gyűjtés

Vegye fel a cigányokat!

A romani nyelvet szeretnék dokumentálni az MTA kutatói. Ön is segíthet nekik.

nyest.hu | 2015. március 12.

A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti és analógiás fonológia-morfológia kutatócsoportja arra buzdítja az érdeklődőket, hogy készítsenek hangfelvételeket, amelyeken a ma élő cigány nyelvet rögzítik. A gyűjtött hanganyagok arra alkalmas részét a kutatók feldolgozzák, archiválják és elemzik. Ezzel a gyűjtők nagyban hozzájárulnak a kihalóban levő cigány nyelv megőrzéséhez, a jelenlegi nyelvállapot dokumentálásához.

Vegye fel a cigányokat!
Forrás: Wikimedia Commons / nromagna / CC BY 2 0

Kizárólag cigány (más néven romani) nyelvi anyagokat várnak, és csakis spontán módon kialakuló beszélgetés vagy hosszabb, spontán monológ formájában. Mivel az adatgyűjtésnek törvényi feltételei vannak, fontos, hogy a hangfelvétel készítése előtt a beszélő beleegyezzen a felvétel készítésébe, és abba, hogy néhány adatát megadja. Utóbbiak később anonimázálásra kerülnek. Ezenkívül a gyűjtőnek ügyelnie kell arra is, hogy se a beszélőre, se másra nézve kellemetlen információ ne hangozzon el. A kért adatok: kor, nem, születési hely (település), jelenlegi lakóhely (település). Ami még fontos: magát milyen cigány csoportba sorolja, hogy nevezi a nyelvet, amit beszél, és ugyanez a két kérdés a szüleiről.

A felvételeknek csak akkor tudják hasznát venni, ha elég jó minőségűek, mert csak úgy tudják visszahallgatva leírni őket. Ezért a gyűjtőket arra kérik, hogy olyan telefont, egyéb hangfelvevőt használjanak, amely jó minőségben vesz fel hangot! Ha bármi kérdés, kétely felmerül, a kutatók örömmel adnak rá választ. Velük a kapcsolatot a projekt Facebook-oldalán lehet felvenni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. március 14. 09:09
1 mario

minden gyüttment parazita néppel kell foglalkozni, csak éppen a magyarság őstörténetét kell lehazudni? ezeket visszamenőleg halálra kell ítélni a családjuktól pedig vagyonelvételt! Árpád megtalálva 1941, Sashegyi, Petőfi megtalálva, DNS egyezés Kínai laboratórium (mert itt ezt sem lehetett!) A Magyar egy közel-keleti ragozós nyelvű ősnép, Emese pedig Jézus vérrokona, na ezért kell lehazudni!