0:05
Főoldal | Rénhírek

Változások az új közoktatási törvény koncepciójában

Az óvoda hároméves kortól lesz kötelező, a tankötelezettség tizenhat éves korig fog tartani, az érettségi feltétele 50 órás közösségi szolgálat teljesítése lesz, csak öt tantárgyból lesz kötelező érettségizni, a pedagógusok fizetését pedig az állam biztosítja az új közoktatási törvény koncepciója szerint - írja az index.hu.

Edupress | 2011. április 14.

Beépítik a tananyagba a KRESZ-t, a pénzügyi alapismereteket, illetve új tárgyként az életvitelt – számol be a Magyar Nemzet.

Folyamatban van a közoktatási törvény szerkesztése, de néhány vitás kérdésben a kormány még nem döntött. Előreláthatóan április 20-án tárgyalnak az átdolgozott, és már szinte végleges koncepcióról. A törvényjavaslat több ponton is változott az eredeti koncepcióhoz képest, mely az elmúlt hnapokban számos egyeztetést és vitát élt át.

Az index.hu értesülései szerint a jelenlegi ötéves kor helyett már hároméves kortól kötelező lesz a gyerekeket óvodába járatni. Ez a változatás 30-40 ezerrel több óvodást jelentene, a férőhelyük biztosításáról még folynak a számítások.
A tankötelezettség jelenlegi 18 éves korhatár módosítása az eredeti tervekkel ellentétben nem 15, hanem 16 éves korra csökken.
Az index.hu beszámol arról is, mégsem hat tárgyból lesz kötelező érettségit tenni, hanem továbbra is ötből. A hat tárgyas érettségi ugyanis nemcsak a tanulókat terhelte volna meg, de a vizsgák időben is tovább tartottak volna.

A hatodik tárgy valamelyik természettudományos tárgy lett volna.
A Magyar Nemzet elárulja, hogy a történelem- és a matematika érettségi az előzetes tervektől eltérően mégis kötelező marad, viszont lehetőségük lesz a diákoknak ötödik tárgyként valamilyen szakmai tárgyat választani. Az Index szerint végül úgy döntöttek, nem 60, csak 50 óra közösségi, karitatív munkát kell vállalniuk a tanulóknak az érettségi előfeltételeként, amelyről aztán írásos beszámolót kell készíteni.

A pedagógusok bérét az állami fogja biztosítani, mivel állami alkalmazottakká válnak majd. A tanárok viszont nem kaphatnak az iskolákat fenntartó önkormányzatoktól semmilyen fajta jutalmat vagy pótlékokat. Így a különböző települések pedagógusainak fizetése között nem lennének különbségek.

Több alapismerettel is kibővül az iskolák tananyaga a Magyar Nemzet szerint. Kötelező lesz oktatni a közúti közlekedés szabályait és az alapvető pénzügyi ismereteket. Továbbá valószínűleg bevezetik az iskolákban az életvitel tantárgyat is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. április 14. 11:44
1 tdk.112

Tehát az érettségi rendszerben SEMMI nem változik azon kívül, hogy kötelező lesz az 50 óra közmunka.