0:05
Főoldal | Rénhírek

Útikalauz Auschwitzhoz

Ingyenes, kétnyelvű okostelefonos alkalmazás és honlap segít megismerni Oswiecim (Auschwitz), a második világháború idején a náci németek által alapított haláltáborról ismertté vált város zsidóságának több mint 500 éves történetét.

MTI | 2012. július 12.

Az oshpitzin.pl portálon a helyi zsidó közösség által Oshpitzinnek nevezett város múltjának részletes lengyel és angol nyelvű leírásai találhatók, amelyeket fényképek, térképek és multimédiás források gazdagítanak. A honlapról rövid történelemórák vázlatai is letölthetők, amelyek elsősorban a tizenéves diákok oktatásában hasznosíthatók.

Több lehetőséget nyújt az a mobilalkalmazás, amely nem csak hagyományos útikönyvként használható. Egyrészt szakember igazítja el a turistákat, másrészt a városban készített fényképekre rá tudja vetíteni a régi térképek és fotók alapján rekonstruált helyszínek háború előtti kinézetét, méghozzá a már nem létező épületek háromdimenziós képével együtt.

Az ingyenes alkalmazást jelenleg csak iPhone-ra és iPadre lehet letölteni, de augusztus felétől várhatóan már az androidos telefonok számára is elérhető lesz. Ami még fontos: konfigurálása után internetkapcsolatot sem igényel.

A helyi zsidó kultúrát népszerűsítő Oshpitzin nevű program az oswiecimi Zsidó Oktatási Központ alapítvány számára készült a holland Dutch Jewish Humanitarian Fund és a kis-lengyelországi (Malopolska) vajdaság támogatásával.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb koncentrációs és megsemmisítő tábor több mint félmillió magyar áldozatát 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták. Ott gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!