0:05
Főoldal | Rénhírek

Ukrán írók magyarul: Kárpátokon innen és túl

Bemutatták azt az antológiakötetet, amely kortárs ukrán írók novelláinak magyar fordítását tartalmazza.

MTI | 2010. május 13.

Nyugat-ukrajnai kortárs írók műveiből összeállított antológia jelent meg magyar fordításban Ungváron Kárpátokon innen és túl – kortárs ukrán novellák címmel a Szülőföld Alap támogatásával. A háromszáz oldalas kötetet szerdán mutatták be az Ukrán Írószövetség kárpátaljai szervezetének ungvári székházában. A kiadványba az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén – négy nyugat-ukrajnai és egy kelet-szlovákiai megyében – alkotó 31 fiatal ukrán író alkotásait válogatta be Petro Hodanics kárpátaljai ukrán író. Az összeállításban szereplő műveket hat kárpátaljai magyar író és újságíró ültette át magyar nyelvre.

Az antológia kiadását szervező Horváth Sándor író-újságíró, a Szülőföld Alap kárpátaljai kurátora az MTI-nek elmondta: az utóbbi negyedszázadban nem jelent meg magyar nyelven ilyen átfogó válogatás ukrán szerzőktől magyarul. A kötetben szereplő szerzők ötven év alattiak, novelláikban a jelenkor egy-egy szeletével, jelenségével foglalkoznak – tette hozzá.

A Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének (MÚKSZ) gondozásában ötszáz példányban napvilágot látott antológiát a szervezet térítésmentesen eljuttatja valamennyi kárpátaljai magyar oktatási intézménybe, a nagyobb kárpátaljai és magyarországi könyvtárakba, valamint a Kárpátokon túli ukrán régiókban működő magyar szervezetekhez.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!