0:05
Főoldal | Rénhírek

Új történetudományi folyóirat

A tudományos lap olyan magyar és nemzetközi kutatásoknak biztosít fórumot, amelyek érthetőbbé teszik a magyar és közép-európai történelem mélyebb összefüggéseit.

MTI | 2013. február 19.

Új, angol nyelvű történettudományi folyóiratot indított a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete (MTA BTK TTI). A The Hungarian Historical Review az egyetlen olyan folyóirat, amely kifejezetten magyar történelemmel foglalkozik angol nyelven – közölte az intézet hétfőn az MTI-vel.

A lap főszerkesztője Fodor Pál, az MTA BTK TTI főigazgatója. A folyóirat célja, hogy olyan témákkal is foglalkozzon, amelyek a környező országok történetírásában is fontosak, egyúttal lehetőséget biztosít a szomszédos országokban magyar témával foglalkozó kutatók és a hazai történészek közötti dialógusra is. Kiemelték: a tudományos lap olyan magyar és nemzetközi kutatásoknak biztosít fórumot, amelyek érthetőbbé teszik a magyar és közép-európai történelem mélyebb összefüggéseit. A folyóirat másik fontos célja, hogy a hazai történetírás intenzívebben vegyen részt a nemzetközi történetírásban zajló párbeszédekben.

A kiadvány olyan történettudományi vitáknak is teret nyújt, amelyek nemcsak a nemzetközi történetírásban, hanem a közös múlt miatt térségünkben is érdeklődésre tartanak számot, ebbe a körbe sorolható a már megjelent várostörténeti, valamint a Történész Világszövetség 2012-es budapesti közgyűléséhez is kapcsolódó, migrációval foglalkozó számuk. A megjelenő tanulmányok hozzájárulnak a térséggel kapcsolatos külföldi egyetemi oktatás szakszerűbbé válásához is – jegyezték meg.

Ugyancsak fontosnak tartják a hazai és régióbeli történelemmel foglalkozó könyvtermés minél szélesebb körű bemutatását, ezért kiterjedt recenziós rovatot működtetnek. A lap szakmai színvonalát a szerkesztőbizottságba és a tanácsadó testületbe felkért neves hazai és a magyar történelemmel foglalkozó legkiválóbb külföldi történészek biztosítják – olvasható az összegzésben.

A hiánypótló folyóirat segítségével elérhetővé válnak a nemzetközi tudományos világ számára a magyar történettudomány legújabb eredményei, mivel a magyar és közép-európai történelemmel kapcsolatos tanulmányokat és bírálatokat közölnek angolul annak érdekében, hogy a magyar történetírás szakavatott művelői a nemzetközi történetírásban is a citált szerzők közé tartozzanak. A jövő kedden bemutatandó tudományos periodika megtekinthető az internetes oldalán.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!