0:05
Főoldal | Rénhírek
Gyenge Szellő

Új szelek fújnak Izlandon

Ez az első eset, hogy pert vesztett az izlandi Emberi Nevek Bizottsága.

MTI | 2013. február 1.

Lágy Szellő lett egy 15 éves izlandi lány neve immár hivatalosan is a hatóságokkal folytatott viharos küzdelem után. Csütörtökön mondta ki egy bíróság a szigetországban, hogy törvényesen használhatja a Bjarkadóttir vezetéknevű bakfis a Blaer ’lágy szellő’ keresztnevet, amelyet anyja adott neki, és amelyre csecsemőként meg is keresztelték. Ahogy akkor az anya, úgy a szertartást vezető lelkész sem tudta, hogy a Blaer név nem szerepel a hivatalosan adhatók között. A lelkész idővel tájékoztatta az anyát, hogy hibázott. A nő az izlandi Emberi Nevek Bizottságához fordult, kérve, hogy tegyen kivételt, ám a hatóság elutasította azzal indokolva, hogy a név nem felel meg a szabályoknak.

Az anya – Björk Eidsdóttir – nem nyugodott bele az elutasításba, és nem volt hajlandó lányának a hivatalos névsorban szereplő 1853 lánynév közül választani (fiúk számára 1712 lehetőség van), ezért gyereke egyszerűen csak Stúlka Bjarkadóttirként, azaz ’Bjarkadóttir lány’-ként szerepelt a hatósági iratokon egészen mostanáig. A csütörtöki bírósági tárgyaláson a lány kinyilvánította, hogy nincs gondja a Lágy Szellővel, és ezek után a bíróságnak sem volt, így az ügy lezárult.

A probléma nem egyedi Izlandon, viszont ez az első eset, hogy pert vesztett az izlandi Emberi Nevek Bizottsága. A mindössze 320 ezer lelket számláló országban jelenleg mintegy 200 egy évnél idősebb gyermeknek nincs bejegyzett keresztneve, a lakossági nyilvántartásban csak stúlkaként és drengurként – lányként és fiúként – szerepel, többnyire azért, mert vagy a szülők nem közöltek adatot a hatóság felé, vagy a gyerek külföldön él.

Izlandon nemcsak azért utasít el neveket a hatóság, mert úgy véli, hogy azok furcsasága miatt a gyermeket gúnyolhatják, ami lelke sérüléséhez vezethet, hanem a sajátos nyelvtani szabályok okán is. Az izlandi ABC 32 betűs, és nincs benne C, azért nem engedélyezett az olyan – másutt igencsak közkeletű – név, mint a Carolina, Christa, Cara vagy a Cesil – jegyezte meg az Impunity Watch című amerikai jogi szemle.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!