0:05
Főoldal | Rénhírek
Hirtelen, de nem váratlan

Új kilátások a nyest előtt!

A nyest.hu szerkesztősége elköltözött, és most új kilátásai vannak.

nyest.hu | 2011. szeptember 20.

A nyest.hu szerkesztősége – sok viszontagság és megannyi örömteli felfedezés közepette – a hét végén elköltözött eddigi lakhelyéről, az MTI Naphegy téri székházából (az igazán vicces dolgok lentebb várnak a türelmetlenebbekre).

Nem a hasonszőrű állatkáknál szokásos, földszagú üregbe költöztünk ám! A kisragadozó új vackából új kilátások nyíltak munkatársaink előtt.

Kilátásaink jobbra:

Új kilátások a nyest előtt!

Kilátásaink balra:

Új kilátások a nyest előtt!

Ahogy tehát mindebből olvasóink is megállapíthatták, szerkesztőségünknek nagyszerűek a kilátásai mind jobbra, mind balra.

Nem is lehet ez másképp, hiszen új címünkön, a Módusz Irodaházban (1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76.) a legmagasabb szintre, a 11. emeletre ettük be magunkat, így hát tényleg kitűnő a kilátás.

Természetesen az új címhez új telefonszám is dukál: +36 1 303 9007.

Emailcímeink, webcímünk és kiterjedt rokonságunk továbbra is ugyanaz. Új helyünkön tobábbra is (sőt: még inkább) várjuk olvasóink észrevételeit, kérdéseit, feddéseit, no és elismerő szavait.

A magyar férjek legalább tízszer gyakrabban költöznek, mint a feleségek – esetleg a feleségek jobban szeretnek beszámolni erről, mint a férjek: a Google szerint ugyanis az „elköltözött a férjem” kijelentést 938 alkalommal írták le a magyar weben, az „elköltözött a feleségem” panasz viszont csupán 81 alkalommal fordult elő.

***

Azt nem tudjuk, mióta költözködünk. Annyi azonban biztos, hogy a szót legalább 1515 óta alkalmazzuk e kényelmetlen, bár kétségkívül izgalmas tevékenységre, hiszen a Magyar  nyelv történeti-etimológiai szótára szerint ebből az évből származik az első írásos adatunk: „darobol telyessckel kykelteztetee wket, mÿdenestwl magának akarÿa tartananÿ
[ ! ]” (LevT. 2:2)

***

A legnagyobb tömegű épület, amit egészben valaha elköltöztettek, a Schubert Színház épülete volt, amit 1999-ben három sarokkal arrébb húztak. A 2 683 tonnás épületet a Minnesota-i Schubert Előadóművészeti és Oktatási Központ fejlesztése miatt kellett költöztetni.

Emellett számos nagy visszhangot kapott épületköltöztetésről tud a történelem:

- 1851-ben a londoni Marble Arch-ot azért kellett arrébbtaszigálni a Hyde Parkba, mert nem fért át rajta a Buckingham Palotába tartó királyi fogat;

- 1831-ben egy egész világítótornyot költöztettek 17 méterrel arrébb East Sussexben, mert félő volt, leomlik az erodálódó talaj miatt. Hasonló dolog történt a Hatteras-fok világítótornyával, aminek eredeti helyét hősies küzdelem után feladták, s amit végül 883 méterre költöztettek.

- a legismertebb költözés talán a kairói II. Ramszesz-szobor költöztetése volt – ezt az egyiptomi televízió élőben közvetítette.

***

A sarki csér évente 50 ezer kilométert repül, két költési időszak között. A hatalmas költözést őrületes útvonalon teszi meg: Grönlandtól indulva, Európa, majd Afrikai partjai mentén halad. Ha már arra jár, hát megkerüli az Antarktiszt, majd visszatér északi költőhelyére.

Források:

Wikipedia

Magyar  nyelv történeti-etimológiai szótára

Vándorutak az állatvilágban (Vitus B. Dröscher,Manfred Tophoven,Éva Rónaszegi,Gerd Werner,Ágnes Sturmann,Janice Brownlees-Kaysen)

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. szeptember 20. 08:06
1 El Mexicano

Most már sokkal közelebb vagytok hozzám. Biztos, hogy ez jó nektek? :)))

12 éve 2011. szeptember 20. 09:29
2 peterbodo

A kilátás elég fontos szempont lehet a Nyest életében, mert azért a Naphegyen se lehet panaszkodni :).