0:05
Főoldal | Rénhírek

Új élete van az OpenOffice-nak

Leváltak a közösségi fejlesztők az Oracle-ről, és a jogviták elkerülése érdekében új néven adják ki az irodai csomagot. A jelszó: a függetlenség.

It café, Barna József | 2010. szeptember 30.

Az OpenOffice.org irodai programcsomag fejlesztői közösségének egy csoportja ma bejelentette, hogy The Document Foundation néven önálló szervezetet hoz létre a nyílt forráskódú irodai csomag független fejlesztésének és jövőjének biztosítása érdekében. A lépés – mely elszakadást jelent a projektet jelenleg koordináló Oracle-től – az alapítvány közleménye szerint az eredeti alapszabályban távlati célként kitűzött függetlenséget teremti meg. A szervezet irányelveit Budapesten, az idén tízéves OpenOffice.org fejlesztőinek konferenciáján fogadták el a hónap elején, és ekkor választották meg a kuratórium tagjait is.

A jogviták elkerülése érdekében a közösségi OpenOffice.org-kiadást egyelőre LibreOffice néven fejlesztik. Az alapítvány a rend kedvéért meghívta a szervezetbe az Oracle-t is, és kérte a cégtől a már ismert OpenOffice.org márkanév átadását. A szoftvervállalat egyelőre hivatalosan nem reagált a fejleményekre.

A Sun Microsystems felvásárlása óta az Oracle és a nyílt forráskód mellett elkötelezett közösség között feszült volt a viszony, mert a független fejlesztők nem látták biztosítva a cég birtokába került nyílt projektek jövőjét és függetlenségét. A Computerworld-nek nyilatkozva az új alapítvány egyik vezetője, Charles Schulz elmondta: úgy érezték, az Oracle számára a közösség inkább nyűg, mint partner. A LibreOffice-t nem az OpenOffice.org egy forkjának, hanem inkább az eredeti projekt folytatásának tekintik – tette hozzá. Ha az Oracle hajlandó átadni a védjegyet, örömmel használják azt, ha pedig nem, megtartják a LibreOffice nevet.

„Úgy gondoljuk, hogy az Alapítvány [megalakítása] fontos állomás az ingyenes irodai csomag fejlődésében, mivel megszabadítja a fejlesztést és a projektet azoktól a korlátoktól, melyeket egy vállalat gazdasági érdekei jelentenek. A szabad szoftverek hívei számára itt a kivételes alkalom, hogy csatlakozzanak az alapítókhoz, és egy új fejezetet írjanak a FLOSS-mozgalom történetébe” – nyilatkozta Sophie Gautier, francia fejlesztő, az ideiglenes kuratórium tagja.

Az új kezdeményezést támogatásáról biztosította Richard Stallman nemzetközi hírű szabad szoftveres aktivista, a GNU projekt elindítója, a Free Software Foundation alapítója, valamint több vállalat és szervezet, köztük a Google, a Canonical, a Novell, a Red Hat és a GNOME Alapítvány is.

Amint az ismert, az OpenOffice.org projekt története egészen 1999-ig nyúlik vissza: a Sun Microsystems ekkor vásárolta fel – 73,5 millió dollárért – a német Star Divisiont, mely egy StarOffice nevű irodai csomaggal volt jelen a piacon. A Sun az akvizíció után megtartotta a termékvonalat, de 2000-ben egy nyílt forráskódú projektet is útjára indított OpenOffice.org néven. Az azóta népszerűvé vált pakk 2010 elején a Sun felvásárlásával az Oracle birtokába került.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!