0:05
Főoldal | Rénhírek

„Továbbra is lesújtó a magyar oktatás helyzete Ukrajnában”

Valódi esélyegyenlőséget követelve 20 pontos nyilatkozatot küldenek az ukrán vezetőknek a kárpátaljai oktatás vezetői.

MTI | 2010. május 21.

Az ukrajnai magyar tannyelvű oktatás helyzetének javításával kapcsolatos feladatokról tanácskoztak csütörtökön Beregszászon kárpátaljai magyar oktatási vezetők és iskolaigazgatók, különös tekintettel az ukrajnai és magyarországi hatalomváltásra.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott konferencia helyzetelemző és vitaindító előadásában Orosz Ildikó, a megyei magyar pedagógusok szövetségének (KMPSZ) elnöke elmondta, hogy 2004-től kezdődően Ukrajnában sorozatban hozták meg a nemzetiségek, így a kárpátaljai magyar közösség anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő intézkedéseket. Ezek között említette az ukrán nyelvű emelt szintű érettségi, egyben egyetemi felvételi vizsgák kötelezővé tételét, a nemzetiségi oktatás ukránosítását célzó  miniszteri rendeletet, az iskolai nyelvhasználatot korlátozó miniszterelnöki ukázt, a tankönyvek fordításának leállítását, az egyházi líceumok állami támogatásának megszüntetését. A korlátozások rontották a nemzetiségi iskolák tanulóinak továbbtanulási esélyeit, rombolóan hatottak a kárpátaljai magyar iskolarendszerre, a magyar nyelvű oktatás presztízsére – tette hozzá.

A KMPSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az új ukrán hatalom tett ugyan lépéseket a nemzetiségi oktatás helyzetének javítása érdekében, amelyek mindenképpen üdvözlendők, de – mint fogalmazott – a lényegi kérdésekben nem történt változás. A többi között továbbra sem tehetnek emelt szintű érettségit az oktatás nyelvéből a kisebbségi iskolák végzősei, s diszkriminatív, hogy ukrán nyelvből és irodalomból ugyanazt a szintet kell teljesíteniük, mint ukrán anyanyelvű társaiknak – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a diszkriminatív intézkedések eredményeként a tavalyihoz képest az idén mintegy kétszázzal kevesebb magyar érettségiző jelentkezett felsőoktatási intézményekbe.

Orosz kiemelte: az elsődleges cél a 2004 előtti állapotok visszaállítása a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásban, s ebben a kárpátaljai magyar pedagógus-társadalom nagyban számít a hamarosan felálló magyar kormány támogatására.

A konferencia résztvevői, a kárpátaljai magyar közösség reprezentatív szervezeteinek képviselői tiltakoztak az ukrajnai kisebbségpolitikában érvényesülő, az európai normákat sértő tendenciák ellen.

A fórum nyilatkozatot fogadott el, amelyben szorgalmazza, hogy Ukrajnában vonják vissza az anyanyelvű oktatás terén korábban kivívott és államilag szavatolt kisebbségi jogok szűkítésére irányuló intézkedéseket, és biztosítsák a valódi esélyegyenlőséget az oktatás minden szegmensében. A dokumentum, amelyet eljuttatnak az ukrán állam vezetőihez, húsz pontban fogalmazza meg a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás helyzetének a javításával kapcsolatos követeléseket.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!