0:05
Főoldal | Rénhírek
Románia

„Törvénytelen” magyar nyelvű feliratok

Sok gondot okoznak a szabálytalan magyar feliratok a román hatóságoknak.

nyest.hu | 2013. július 12.

Az épületfelújítások során újrafestett feliratok nemcsak Magyarországon keltenek megütközést, helyenként a román hatóságok rosszallását is kiváltják – számol be róla a Krónika Online. A Székelyföldön mostanában több, a 20. század elején épült önkormányzati hivatalt újítottak fel. A hivatalok építésekor, mivel azok Magyarországon, ráadásul magyarlakta területen épültek, kizárólag magyar nyelvű feliratokat festettek az épületekre. A felújításkor igyekeztek visszaállítani az eredeti állapotot, így a festékrétegek alól előbukkanó feliratokat is visszafestették. A román törvények szerint azonban a hivatalokon csak a kétnyelvű feliratok megengedettek.

Bár a hivatalos kétnyelvű szabványtáblákat felszerelték, Dumitru Marinescu Kovászna megyei prefektus beperelte Kézdivásárhely, Barót, Gidófalva, Málnás, Csernáton, Kézdialmás és Kézdiszentlélek polgármestereit a magyar nyelvű feliratok miatt. Hasonlóan járt a Kovászna Megyei Tanács is. Érdekes módon azonban elfogadták Árkos polgármesterének magyarázatát, miszerint maga a felirat is a műemlék része – őt csak a székely zászló kitűzéséért jelentették fel. Az árkosi felirat különlegessége, hogy az épületen a Községház felirat áll, míg a környék hasonló épületein a Községháza szó szerepel.

Baj van a magyar feliratokkal Hargita megyében is – írja az Új Magyar Szó Online. Csíkszeredában azért kell lecserelni bizonyos útjelző táblákat, mert felül áll a magyar, és alatta a román felirat. A táblák miatt Adrian Jean Andrei Hargita megyei prefektus beperelte a Csíkszeredai Városi Tanácsot és Ráduly Róbert Kálmán polgármestert.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!