0:05
Főoldal | Rénhírek
Eltérő módszerek?

Törvénytelen a roma gyerekek elkülönített oktatása

Megsértette az egyenlő elbánás elvét a kelet-szlovákiai Szentmihályfalva (Sariské Michalany) általános iskolája, amikor külön osztályokban különítette el a roma nemzetiségű gyerekeket.

MTI | 2012. január 12.

„Az eperjesi járási bíróság úgy döntött, hogy a vádlott etnikai okokból diszkriminálta a roma gyerekeket és megsértette az egyenlő elbánás elvét” – nyilatkozta szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnekEltérő  Michal Drimák, az eperjesi bíróság szóvivője.

A bíróság arra kötelezte az iskolát, hogy 30 napon belül számolja fel a gyerekek etnikai elkülönítését és szüntesse meg a külön osztályokat. Ugyanakkor az iskola vezetését arra kötelezték, hogy a bírósági döntést hirdetés formájában jelentessék meg az Ucitelské Noviny című szakmai újságban. Az iskola vezetése mérlegeli, hogy fellebbez a bíróság döntése ellen.

Mária Cvancigerová, az iskola igazgatója szerint a bírósági döntést december 28-án kapta kézhez az iskola. További lépéseiket jogásszal egyeztetik.

Az igazgató szerint a külön roma osztályokat három éve hozták létre. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a roma gyerekeknél hiányzott a házi felkészülés és gondok voltak az alapvető higiéniai szokások betartásával is. Cvancigerová úgy látja: a megosztott osztályok lehetővé tették a diákokhoz való egyéni hozzáállást, illetve az eltérő módszerek alkalmazását.  Hangsúlyozta, hogy a szokásos osztályokban is voltak roma gyerekek, azok, akiknél nem volt probléma a házi felkészüléssel, illetve a tisztálkodással.

A szentmihályfalvai általános iskolának jelenleg mintegy 450 tanulja van, akik közül mintegy 230 a közeli roma telep (Ostrovany) lakója. A nem roma nemzetiségű helyi lakosok egy része más falu iskolájába járatja gyermekét. Cvancigerová attól tart, hogyha meg fog kelleni valósítaniuk a bírósági döntést, további tanulókat veszthetnek el.

A roma gyerekek elkülönítését egy polgári és emberi jogok védelmével foglalkozó intézet vitte a bíróság elé. „A bíróság döntése összhangban van az emberi jogok védelmének nemzetközi normáival” – mondta a hírügynökségnek Stefan Ivanec, az intézmény képviselője.

„Szlovákiában első ízben történt meg, hogy egy bíróság határozatban ítélte el a roma gyerekek elkülönített oktatásának nagyon elterjedt, de törvénytelen gyakorlatát” – mutatott rá Barbora Cernusáková, a londoni székhelyű Amnesty International jogvédő szervezet képviselője.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. január 12. 19:28
1 Pesta

Már megint az AI, már meg se lepődik az ember.