0:05
Főoldal | Rénhírek
Elavult vagy tradicionális?

Töri az arabot a libanoni miniszterelnök: elavult a standard arab?

Ha már a miniszterelnök is csak törve beszéli az ország hivatalos nyelvét, ott valami feltehetőleg nincs rendben. Erre a következtetésre jutott néhány libanoni gondolkodó is, miután hivatalba iktatásakor Szaad Hariri miniszterelnök több kifejezést is helytelenül ejtett ki.

nyest.hu | 2010. április 10.

Elavult a mai arab nyelv; olyan mintha az angolul beszélőknek a 14. századi chauceri angolt kellene beszélniük – fejtegeti az Arab Emírségek egyik napilapja, a The National. A cikk apropója, hogy hivatalba iktatásakor Szaad Hariri, Libanon miniszterelnöke szisztematikusan hibásan ejtett ki egyes arab szavakat és kifejezéseket, és még meg is mosolyogta saját teljesítményét. Szaad Hariri az öt évvel ezelőtt meggyilkolt libanoni ex-miniszterelnök, Rafik Hariri második fia. A cikk szerint azért fogadják el az arab helytelen használatát még a legfelsőbb körökben is, mert rendkívül elavultnak tekintik a nyelvet.

A Topkapi Palota egyik felirata Isztambulban
A Topkapi Palota egyik felirata Isztambulban

Az arab országok elitje kényesen ügyel arra, hogy helyesen használja például a francia nyelvet, ami a gyarmatosítók örökségeként sok arab országban még ma is presztízs nyelvnek számít. Ezzel szemben a modern standard arab (MSA) helytelen használata elfogadottnak számít, főleg ha valaki helyesen beszéli mellette a franciát vagy az angolt. Az arab nyelvet 350 millió ember beszéli a világban, de a hivatalos verziója a nyelv évszázadokkal ezelőtti változatán alapszik, ezért valójában nem ez az arab az emberek anyanyelve.

A modern standard arab senkinek sem anyanyelve: mivel otthon nem ezt a nyelvet hallják a gyerekek, az iskolában kell azt megtanulniuk. A különböző országokban beszélt helyi arab dialektusok között pedig nagyobb a különbség, mint például a kenyai és a skót angol között. A cikk arra hívja fel az olvasók figyelmét, hogy a modern standard arab helyett valami kevésbé ódon változatot kellene bevezetni – ha nem akar kihalni az arab nyelv.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!