0:05
Főoldal | Rénhírek

Tanulj meg angolul, vagy menj haza - munkavállalás Nagy-Britanniában

Angoltudás - pontosabban nyelvvizsgapapír kell ahhoz, hogy a bevándorló megmaradhasson Nagy-Britannia területén. Folyik a nyelvvizsga-biznisz.

nyest.hu | 2009. november 23.

Bármit is mondanak manapság azok a fránya nyelvtanárok és munkaközvetítők, mégsem olyan nagy tragédia, ha az ember nem beszél angolul. Sőt, még a külföldi, konkrétan angliai munkavállalás is bőven megoldható efféle ismeretek nélkül. Persze a zsebébe kell nyúlnia az illetőnek – mondja a Times Online cikke.

A Sunday Times brit lap információ szerint ugyanis úgy tett szert gyors jövedelemre néhány londoni és birminghami nyelviskola, hogy fejenként 250 fontért nyelvvizsgával látott el bevándorló munkásokat. Pontosabban nyelvvizsga-papírral. A külföldi munkavállalónak tudniillik mindenképp bizonyítania kell az angoltudását, ha munkát és persze tartózkodási engedélyt szeretne kapni a szigetországban.

Aligha csodálható, hogy a mindenáron maradni akaró bevándorlók mindent megtesznek, hogy megszerezzék a szükséges papírokat – és alkalmasint megvenni is hajlandók a nyelvvizsgadiplomát. A brit lapok szerint is inkább azzal kellene foglalkozni, hogyan engedhet meg magának efféle megoldásokat egy nyelviskola.

A legtöbb esetben nem pusztán adásvételről volt szó, hiszen a vizsgán is részt vettek a munkavállalók – ezt azonban igen szabadon értelmezték a vizsgáztató szakemberek. A papírt biztosító iskolák különféle módszerekhez folyamodtak – némelyek egész egyszerűen megadták a jó válaszokat, mások csak segítséget nyújtottak a teszthez, vagy éppen megelégedtek az anyanyelven odaírt válaszokkal.

A témához hozzászólók szerint az ilyen esetek leginkább azt mutatják, hogy alapvető gondok vannak a brit bevándorlási-rendszerrel. A kérdés régi vesszőparipája közvéleménynek és a politikusoknak egyaránt: a bevándorlók – akik a britek szerint egyébként sem „hajlandók” beilleszkedni a társadalomba – eddig is csak nyelvtudással telepedhettek le Nagy-Britannia területén.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...