0:05
Főoldal | Rénhírek

Tanárlicenc

Ed Balls, Nagy-Britannia oktatásügyi államtitkára kidolgozott egy 2010 szeptemberétől hatályos tervezetet. A vélemények természetesen megoszlanak, a javaslat azonban sok hasznos, megfontolandó ötletet is tartalmaz – írta a The Guardian.

nyest.hu | 2009. július 1.

A több intézkedést is tartalmazó csomag legnagyobb port kavaró verdiktje az, hogy a tanárokat ötévente képességvizsgálatnak vetnék alá, hogy megfelelnek-e az állami és intézményi követelményeknek. Így az engedélyük, amíg taníthatnak, ötévente megújításra szorulna.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy a szigetországban jelenleg nagyon sok a gyakran iskolát váltó, az elbocsátástól félő, kétes minőségű munkát végző tanerő. Az ötéves licenc bevezetésével őket szeretnék kiszűrni a rendszerből.

A tervezett intézkedés mellett és ellen is számtalan érv szól. Előnye, hogy védi a szakmát, és minőségi képzést garantál. Emellett tanulásra, képzésre ösztökéli a tanárokat is.

Hátránya viszont az iszonyatos adminisztratív teher, amely természetesen az intézményekre, egészen pontosan az igazgatókra hárulna – a tervek szerint az ő feladatuk lenne a tanárok levizsgáztatása és az engedélyek kiállítása. A döntésnek természetesen érzelmi-jogi oldala is van – sok pedagógus érezheti sértőnek, hogy megkérdőjelezik a szakmai hozzáértését, és emiatt jogorvoslathoz is folyamodhat.

Christine Blower, a Tanárok Nemzeti Szövetségének főtitkára így nyilatkozott a kérdésről: „nem tudni, hogy az iskolaigazgatók mit szólnak majd, hogy az övék lesz a tanáraik ötévenkénti újraengedélyezésének felelőssége. Mivel a javaslatnak nincs anyagi vonzata, a teljesítményvizsgálat pedig nem jár szakmai fejlődéssel, a javaslatban semmi örvendeteset nem találunk”.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...