0:05
Főoldal | Rénhírek

Támad a szlovák nyelvrendőrség a magyar plakát miatt

A szlovák kulturális minisztérium szóvivője szerint indokolt volt a nyelvtörvény, és ezt a magyar párt viselkedése bizonyítja.

MTI | 2010. május 19.

Nem jött létre a kedd délelőttre jelzett találkozó a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a szlovák kulturális minisztériumnak a nyelvtörvény betartását ellenőrző csoportja között az MKP magyar nyelvű óriásplakátjaival kapcsolatban. „A minisztérium képviselői a megbeszélt időben nem jöttek el, így a találkozó elmaradt” – tájékoztatta Dunajsky Éva, a párt szóvivője az MTI tudósítóját. Hozzátette: a kulturális tárca képviselői eredetileg két időpontot jelöltek meg, kedden vagy szerdán szerettek volna ellátogatni az MKP pozsonyi székházába. Csáky Pál, az MKP elnöke azonban jelezte, hogy mindkét időpontban programja van, így nem tud a találkozón jelen lenni, és senkit nem bízott meg a helyettesítésével.

Jozef Bednár, a kulturális minisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: Csáky Pál hétfőn este közölte a tárcával, hogy a jelzett időpontokban külföldön lesz, így nem tud a minisztérium hivatalnokainak a rendelkezésére állni, és hogy helyettesítésével ez ügyben senkit sem bízott meg. „Ezzel Csáky gyakorlatilag maga hiúsította meg a találkozót” – mondta Bednár.

Az MKP magyar nyelvű választási óriásplakátjai május elején jelentek meg Szlovákia-szerte. Az MKP viselkedése – állította korábban Jozef Bednár – bizonysága annak, hogy indokolt volt a nyelvtörvény módosítása. „Az MKP azzal, hogy az egész lakosság számára fontos információkat – s a kampánybeli politikai üzenetek feltétlenül ilyeneknek számítanak – csak magyar nyelven közöl, bizonyítja: a párt részéről nincs meg a jóakarat, nem óhajtja tiszteletben tartani a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának azon jogát, hogy államnyelven jusson hozzá a fontos információkhoz” – nyilatkozta Bednár a SITA hírügynökségnek. „Így szeretnénk tiltakozni az értelmetlen nyelvtörvény ellen, amelyet ebben a kormányzati időszakban fogadtak el” – mondta korábban újságíróknak Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője.

A párt nem tart attól, hogy a nyelvtörvény megsértése miatt megbüntetik, sem attól, hogy szlovák nemzetiségű szavazóik esetleg elpártolnak tőlük. „Nem akarjuk diszkriminálni szlovák nemzetiségű polgártársainkat, akik abban a régióban élnek, ahol szavazóink. Minden más anyagunk és szórólapunk kétnyelvű lesz” – fejtette ki Bárdos. Szlovákiában június 12-én tartják a parlamenti választásokat.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!