0:05
Főoldal | Rénhírek

Szlovákiában provokációnak vélik a nyelvtörvény-tüntetést

A szlovák rendőrség és a szervezők is megfelelően felkészültek az államnyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetésre, amelyre a Kiállunk a jogainkért jelszó jegyében kedden délután kerül sor a helyi labdarúgócsapat, a DAC stadionjában – közölte hétfőn a Nyitra megyei rendőrség.

MTI | 2009. augusztus 31.

„Fel vagyunk készülve. Személyi állománnyal és műszaki eszközökkel is. A rendőrség fő feladata a közbiztonság megőrzése, az állampolgárok egészségének és vagyonának védelme lesz. Az akció lefolyását folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni, hogy bármiféle esetleges rendbontási kísérletet még csírájában elfojthassunk” – mondta az MTI tudósítójának a megyei rendőr-főkapitányság képviselője.

A nagygyűlés a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és néhány szlovákiai magyar civil szervezetnek a közös rendezvénye, amelyre egész Szlovákiából, de Romániából és Magyarországról is várnak résztvevőket. A szlovákiai magyarok szállítását autóbuszokkal az MKP szervezte meg. A rendezők 4-6 ezer ember jelenlétére számítanak. „Bízunk abban, hogy a nagygyűlés méltóságteljesen és incidensek nélkül zajlik le” – nyilatkozta újságíróknak Pázmány Péter, az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke.

„A rendezésért az MKP felel. A városban a városi rendőrség fogja biztosítani a rendet” – mondta Fülöp Péter, a dunaszerdahelyi polgármesteri hivatal illetékese.

Miközben a szlovákiai magyar pártok és civil szervezetek egységesen sérelmesnek találják a módosított szlovák államnyelvtörvényt, s fontosnak tartják véleményük kinyilvánítását a nagygyűlésen, hallatszanak már a rendezvényt bíráló hangok is.

A szlovák kulturális miniszter provokációnak minősítette az akciót. „Nem látom úgy, hogy itt és most a nyelvtörvényről lenne szó. Az rendben van, s ezt egyébként a magyarok is tudják. Szándékos viszálykeltésről és szlovákellenes provokációról van szó” – nyilatkozta Marek Maďarič.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt (KDH) elnöksége nyugtalanságának adott hangot a rendezvénnyel kapcsolatban. A párt úgy véli: a szlovák-magyar kapcsolatokban párbeszédre, s nem tiltakozó nagygyűlésekre van szükség. Az államnyelvtörvény nem jó, de a problémákat párbeszéddel kell megoldani. Tiltakozó nagygyűlést tartani Szlovákia nemzeti ünnepén (a szlovák alkotmány napján) „nyílt provokáció, amely komolyan sértheti együttélésünket” – olvasható a KDH közleményében.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...