0:05
Főoldal | Rénhírek

Szlovák nyelvtörvény: EU-s bírálat és szlovák reakció

Nem felel meg az európai uniós normáknak a szlovák törvényhozás által elfogadott új nyelvtörvény, sőt a kisebbségi nyelvek diszkriminációjához vezet – vélte Michael Gahler német EP-képviselő, az Európai Parlament külügyi bizottságának alelnöke július 9-én kiadott közleményében. A szlovák fél azonnal véleményezte az elhangzottakat.

MTI | 2009. július 10.

Az interneten is olvasható nyilatkozat szerint a törvény következtében a kisebbségi nyelvek használata az élet bizonyos területein lényegében bűncselekménnyé válik.

Ez aránytalan, ráadásul abszurd szituációkhoz vezethet: például olyan kulturális rendezvényen, amelyen csak a kisebbségi nyelvet beszélők vesznek részt, előbb szlovákul kell beszélni – vélte Gahler.

„Szlovákia vét az európai értékrend ellen, és megszegi az Európa Tanács vonatkozó ajánlásait is, amelyek a kisebbségi nyelvek használati lehetőségének bővítéséről beszélnek” – értékelt a képviselő.

„A szocialista-nacionalista kormány ismételten megmutatta, hogy nem tesz semmit az országban élő nemzetiségek békés együttélése érdekében, miközben az előző, kereszténydemokrata kormány bebizonyította, hogy nagyon is lehetségesek a feszültségmentes kapcsolatok a nemzetek között” – áll a közleményben.

Gahler úgy vélte, Robert Fico miniszterelnök és koalíciós partnerei „még nem érkeztek meg Európába”.

Az Európai Unió intézményei közül az Európai Bizottság már jelezte: hivatalosan nem kíván reagálni a szlovákiai államnyelvtörvény múlt héten jóváhagyott módosítására. A testület ugyanis úgy ítéli meg, hogy a téma nem tartozik az illetékességi körébe. Arra mindazonáltal emlékeztetett egy illetékes: Brüsszel szerint általában véve sajnálatosnak kell tekinteni azt, ha a nyelvet bárhol feszültségkeltésre, politikai célokra használják.

Más EP-képviselők viszont már szót emeltek a törvény ellen. Gál Kinga (Fidesz) például idejétmúltnak és kisebbségellenes hangulatot keltőnek nevezte. „A szlovák nyelvtörvény nyíltan szembemegy az Európa Tanács kisebbségvédő dokumentumaival, és ellentétes az uniós alapelvekkel” – hangsúlyozta.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője szerint a pozsonyi nyelvtörvény brüsszeli bírálata mögött azonban a magyar irredentizmus lobbista tevékenysége áll.

„Ez a legutóbbi európai választások eredményének következménye” – mondta a TASR hírügynökségnek Rafael Rafaj csütörtökön, Michael Gahler német EP-képviselőnek a szlovák nyelvtörvényt bíráló közleményére reagálva.

Rafaj úgy véli, hogy a kritika „déli szomszédunktól”, azaz a magyar EP-képviselőktől ered. „Ne legyen rózsaszín a szemüvegünk: ott van a Jobbik szélsőségesen soviniszta magja, jól láthatóan képviselteti magát a Fidesz, és ott van a hagyományos együttműködés a brüsszeli magyar lobbival” – húzta alá Rafaj.

„Korábban a magyar irredentizmus erre a célra a belga és a spanyol EP-képviselőket használta fel, akik nyilvánvalóan egyoldalú ismeretekkel rendelkeztek Szlovákiáról” – jegyezte meg a politikus.

A szlovák képviselő szerint Michael Gahler „nem látja a valóságot”, s a nyelvtörvény „egyáltalán nem érinti a kisebbségi nyelvhasználatot”.

„Azt ajánlanám az összes EP-képviselőnek, hogy jöjjön el Dél-Szlovákiába, és nézze meg, milyen a helyzet. Ott egyértelműen megsértik a charta (a kisebbségi nyelvek európai chartája) elveit, mert politikai és társadalmi szinten is az államnyelv elsajátításának és használatának elutasításával szembesülünk” – állította Rafaj.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...