0:05
Főoldal | Rénhírek

Slota: Magyarország kiirtotta a területén élő nemzeti kisebbségeket

Ján Slota szerint Magyarország kiirtotta a területén élő nemzeti kisebbségeket, a szlovák, valamint néhány más kisebbség maradékának pedig szinte semmiféle joga sincs.

MTI | 2009. július 16.

„Kaltenbach Jenő és Kállai Ernő, a volt, illetve a jelenlegi magyar kisebbségi ombudsman a magyar politika kisebbségpolitikáját a Harmadik Birodalom politikájához hasonlította” – húzta alá a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a TASR hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában, amelyben a szlovák államnyelvtörvényt érő magyar bírálatokra reagált.

„Mélyen kiábrándítottak a szlovákiai magyar intézmények arrogáns és abszurd nyilatkozatai, illetve kezdeményezései, amelyek a magyarországi, valamint a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának európai parlamenti képviselőivel egyeztetve szüntelenül támadják a szlovák államnyelvtörvény nemrégiben elfogadott módosítását” – jelentette ki Slota, akit a szlovák sajtó is szélsőségesen nacionalista és magyarellenes politikusnak nevez.

A két hete módosított szlovák államnyelvtörvény a magyarok szerint kedvezőtlenül érinti a kisebbségi nyelvhasználatot Szlovákiában. A törvénymódosítást a politikai pártok után a civil szervezeteket és intézményeket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is elutasította. A jogszabály elfogadása feszültséget keltett Pozsony és Budapest között, s ennek következtében egyelőre elmaradt a július elejére tervezett magyar–szlovák hivatalos kormányfői találkozó.

Slota úgy látja, hogy a magyar bírálatok egyeztetve vannak, és céljuk Szlovákia lejáratása.

„Az SNS-t elkedvetlenítették ezek az álláspontok, ezek a csalások, amelyekkel igyekeznek félretájékoztatni a közvéleményt. Úgy véljük, hogy ez Magyarország részéről szándékosan kiélezett kampány a Szlovák Köztársaság és annak szuverenitása ellen” – fejtette ki a koalíciós politikus. Véleménye szerint, ha valaki összehasonlítaná a magyar és a szlovák kisebbségpolitikát, azonnal kiderülne, hogy Szlovákia ezen a téren messze megelőzi Magyarországot.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...