0:05
Főoldal | Rénhírek

FUEV: kisebbségellenes a szlovákiai nyelvtörvény

Kisebbségellenesnek minősítette a szlovákiai nyelvtörvényt az Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója (FUEV) a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap szombati beszámolója szerint.

MTI | 2009. augusztus 17.

„Egy európai ország törvényei közé nem tartozhat olyan jogszabály, amely büntetni rendeli egy nyelv használatát” – mondta Hans Heinrich Hansen, a FUEV elnöke a konzervatív német lap szigligeti keltezésű jelentése szerint.

„A magyar nem idegen nyelv Szlovákiában, hanem több mint 500 ezer állampolgár anyanyelve. A szlovák nemzetállamnak védenie és támogatnia kell polgárai anyanyelvét, így a magyar ajkúakét is” – mondta Hansen. Hozzátette: „ez az esztelen törvény” nemcsak a magyarokat, hanem például a rutén, a cigány és a német kisebbséget is sújtja.

Hansen szerint az új jogszabály „riasztó jelzés egész Európa számára”, s arra utal, hogy erősödik az eddig elért kisebbségvédelmi normáktól való eltérés trendje. Ez a több országban is megfigyelhető tendencia „végzetes a kisebbségek és a többségi lakosság közti egyensúly szempontjából” – mondta Hans Heinrich Hansen.

Az FAZ tudósításában megemlíti, hogy Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke az Európai Unió szellemével ellentétesnek nevezte a szlovákiai nyelvtörvényt, Peter Harry Carstensen, a németországi Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke pedig azt szorgalmazza, hogy legyen külön kisebbségekért felelős biztos az Európai Bizottságban.

Az 1949-ben Franciaországban alakult FUEV független, nem kormányzati szervezet, európai országok kisebbségeinek és népcsoportjainak szervezeteit képviseli.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...