0:05
Főoldal | Rénhírek

Szingapúr: csak nyelvvizsgával lehet munkát vállalni

Szingapúrban a munkavállalók jelentős részének nyelvvizsgát kell tennie angolból.

nyest.hu | 2009. december 3.

A munkaügyi miniszter szerdán jelentette be Szingapúrban, hogy a kereskedelmi, valamint a vendéglátó és idegenforgalmi szektor dolgozóinak nyelvvizsgát kell tenniük a jövő év folyamán ahhoz, hogy képzett munkaerőnek számítsanak – írja a Singapore News.

Szingapúrban a legtöbben a mandarin és az angol keverékét, az úgynevezett „singlisht” beszélik, ebből adódóan sok gond adódik mind a kínai, mind az angol nyelvtudást illetően. A szingapúriak gyatra angoltudására legutóbb a botrányt kavart szépségkirálynő-választás irányította rá a reflektorfényt.

A mostani intézkedéssel a kormány a nyelvtudás szintjének emelkedését igyekszik elérni – sokan azonban attól tartanak, emiatt drasztikusan nőni fognak a nyelviskolák által kiszabott tarifák. Mások pedig azt nehezményezik, hogy szoros munkaidejük nem teszi lehetővé a plusz nyelvtanulást. „Ez egy kis étterem. Az alkalmazottak nagyon le vannak kötve, sokszor késő estig dolgoznak, így nincs mód arra, hogy nyelvórára járjanak” – panaszolja egy éttermi dolgozó. És ha a kurzusok ára felmegy, hiába az állam fejenkénti 90 dolláros támogatása, a cégeknek nem lesz érdekük nyelvtanfolyamra küldeni dolgozóikat.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...