0:05
Főoldal | Rénhírek
A magolás a múlté

A szingapúri miniszterelnök mea culpája

„Teljesen rossz módszert követtünk eddig a kínai nyelv tanításában” – ismerte el nemrégiben Szingapúr miniszterelnöke, aki saját hibájának tartja, hogy a kínai oktatásában évek óta a magoláson, a kínai jelek memorizálásán volt a hangsúly, és nem a beszélt nyelv megismertetésén és megszerettetésén.

nyest.hu | 2009. november 25.

A szingapúri kisdiákok Lee Kuan Yew lányának köszönhetik a mostani felismerést és az ezzel járó változásokat. A miniszterelnöknek ugyanis neurológus lánya magyarázta el, hogy a nyelvtanulás hatékonysága a tanítási módszerektől is nagymértékben függ, és hogy a memorizálás közel sem egyenlő a nyelvtanulással.

Szingapúr látképe
Szingapúr látképe
(Forrás: Jack Horst / sxc.hu)

„Egy nyelvet először meg kell érteni és beszélni kell, az olvasás és az írás csak azután következik. Mi egyszerűen rossz irányból indultunk" – szögezte le a 86 éves Lee, aki 1959-től 1990-ig volt a Szingapúri Köztársaság elnöke, majd 2004 óta miniszterelnök.

Az ötmillió lakosú Szingapúr egyébként 1965-ben nyerte el függetlenségét. Az alig száz éve még szemetes, cölöpkunyhókkal telezsúfolt kikötőváros ma a legmodernebb bankoknak és nagyvállalatoknak ad otthont. A kis városállam a világon az egyik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel büszkélkedhet, a felmérések szerint itt követik el a legkevesebb bűntényt, és itt a legkisebb a korrupció is. A környezetet szigorú szabályok védik: kemény büntetés sújtja azokat, akik közterületen szemetelnek, cigarettáznak, vagy akár nem öblítik le a nyilvános illemhelyet. Az országnak négy hivatalos nyelve van: a kínai mellett hivatalos az őslakos helyiek által beszélt maláj, a gyarmati idők angol nyelve, és a Dél-Indiából betelepült (illetve betelepített) lakosok tamil nyelve. Ez a négy nyelv ráadásul négy teljesen különböző nyelvcsaládból származik, ezzel is megnehezítve a nyelvtanulók életét – írja az Asia One Education.

A jelenlegi szingapúri diákok 60%-a angol anyanyelvű családból származik. Talán számukra a legkedvezőbb a változás szele, hiszen előttük két generáció nyöghette a rugalmatlan-magolós nyelvtanítás terheit. Ők vélhetően sajnálják, hogy a miniszterelnök csak most hallgatott lánya tanácsára – a következő generációk tagjai viszont remélhetőleg fellélegezhetnek.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...