0:05
Főoldal | Rénhírek

Sokallják a bevándorlókra költött fordításpénzt a britek

A brit Igazságügyi Minisztérium kénytelen volt beismerni, hogy az eredetileg kommunikált összegeknél jóval többet költött fordítókra és tolmácsokra az elmúlt két évben.

nyest.hu | 2010. február 3.

A brit parlamenti ellenzék élesen támadta az igazságügyi tárcát, amiért az eltérő adatokat adott meg arról,  mekkora volt az igazságszolgáltatás nyelvi szolgáltatásokra költött számlája – írta meg a telegraph.co.uk. A torik azt vetették a kormány szemére, hogy négy alkalommal négyféle adatot kaptak a minisztériumtól, amiből bajos volt megállapítani az igazi összeget.

Az igazságügyi tárca végül beismerte, hogy az elmúlt két évben több mint 20 millió fontot költöttek fordítókra és tolmácsokra. Az árnyék bevándorlási miniszter Damian Green értékelése szerint ez az összeg azt mutatja, hogy az igazságszolgáltatási rendszer fenntartása egyre bajosabb, mivel az országban mind kevesebben beszélnek angolul.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy az igazságügyi tárca által elköltött összegek kizárólag a bűncselekmények áldozataira és egyéb bírósági célokra fordított összegeket tartalmazzák. A gyanúsítottakkal kapcsolatban felmerülő költségeket a rendőrség és a belügyminisztérium külön keretből állják.

A minisztérium sajtószóvivője válaszában hangsúlyozta, annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás hatékonyan működjék, fontos, hogy a bírósági eljárásban résztvevő valamennyi fél – a vádlottak, a sértettek és a tanúk – megértsék a feltett kérdéseket és képesek legyenek pontos beszámolót adni az általuk tapasztaltakról. A minisztérium cáfolta, hogy a költségek megugrottak volna, a nyelvi szolgáltatásokat pedig kizárólag szükség esetén biztosítják, szigorú beszerzési szabályok szerint.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
14 éve 2010. február 4. 10:42
1 Lalika

Szerintem meg a britek nem költenek eleget. 20 millió font? Ne már... lefogadom, hogy egy IBM vagy egy Microsoft fordítási költségvetése nagyobb egy évben! Ez is csak arról szól, hogyan szabadulhatnának meg a torik a szerencsétlen bevándorlóktól... csak azt nem veszik észre, hogy bevándorlók nélkül, szigorúbb idegenrendészettel nem lesz könnyebb, viszont kevesebb üzletet generálnak majd.