0:05
Főoldal | Rénhírek

Afgán tolmácsok jönnének Magyarországra

Az afgán tolmácsok arra kérik a magyar kormányt, hogy segítsen nekik és családjuknak elmenekülni az országból és letelepedni Magyarországon.

MTI | 2012. december 5.

Levélben kértek segítséget a magyar kormánytól az afganisztáni Camp Pannoniában dolgozó afgán tolmácsok, akik családjukkal Magyarországra menekülnének, letelepednének – tudta meg Abdul Hayattól, a tolmácsok vezetőjétől kedden az MTI különtudósítója Puli-Humriban. A tolmács elmondta: öt hónapja küldték el a levelet a Honvédelmi Minisztériumnak, amely továbbította azt a Külügyminisztériumnak, mivel migrációs kérdésről van szó.

A Baglán tartományban lévő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) táborában csaknem 50 afgán dolgozik különböző beosztásban, közöttük alkalmazzák az öt tolmácsot, akik a levelet megfogalmazták – tette hozzá. Abdul Hayat szerint nagyon veszélyes helyzetbe kerülnek, amikor – várhatóan 2013 márciusában – a magyar PRT elhagyja az országot, hiszen ők mindenhová elkísérték a katonákat a tartományban, így arcukat a felkelők is jól ismerhetik. „Úgy hívnak minket, hogy a megszállók nyelvei, és ezért félünk, mi történik velünk, amikor egyedül maradunk” – hangsúlyozta.

A férfi elmondta azt is, hogy a tálibok nemrégiben elraboltak egy tolmácsot, aki egy másik, de szintén a tartományban lévő, magyar-amerikai bázison dolgozott. A férfit családja kifizette érte a váltságdíjat, így kiszabadult, de később megpróbálták megtámadni őt, csak úgy tudott megmenekülni, hogy elrejtőzött. „A kérdés az, hogy mi történik velünk, amikor a magyarok elmennek, hiszen mi kiálltunk a NATO mellett, és ezt a felkelők is tudják” – tette hozzá.

Az MTI különtudósítójának birtokába került levélben egyebek mellett azt írják a tolmácsok, hogy amióta megkezdődött a NATO-misszió, valóban jobb lett a helyzet Baglánban, és az emberek élete pozitív irányba változott. „Most már mindannyian békés körülmények között élünk és a fejlődés útjára léptünk”. Hozzátették, hogy a tolmácsok a NATO munkáját nem csak mint fordítók segítették, de nagyon fontos tanácsokkal is szolgáltak az afgán nép kultúráját és szokásait illetően. A dokumentumban arra kérik a magyar kormányt, hogy segítsen nekik és családjuknak elmenekülni az országból és letelepedni Magyarországon.

Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben – ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter még augusztus végén Budapesten. Hende Csaba akkor elmondta, az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport kontingensét Baglán tartományból, ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, a NATO pedig 2014 végéig várhatóan teljes mértékben átruházza az afgán erőkre az ország biztonságának szavatolását.

A NATO vezette Nemzetközi Biztonság-elősegítő Erő, az ISAF 2013 őszére az ország egész területén át akarja adni az úgynevezett első reagálói szerepkört, vagyis a fegyveres fellépést igénylő helyzetben az afgán kormányerőket vetnék be először, az ISAF csak „harctámogató” szerepkörre szorítkozna. A következő, a 2014-es esztendő szolgálna arra, hogy kivonják az országból az ISAF legtöbb harci alakulatát, 2015-től pedig a nemzetközi közreműködés rendészeti téren a kiképzésre szűkülne.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!