0:05
Főoldal | Rénhírek
Tudományos bulvár

Sikerül-e átverni a sajtót?

A sajtó minden tudományos, tudományosnak tűnő vagy tudományosként eladható hírt átvesz, legyen benne bármilyen butaság. A nyest olvasói most megfigyelhetik, hogy miként terjednek a butaságok.

nyest.hu | 2010. december 20.

A Slashdot beszámol róla, hogy egy londoni matematikus blogján bevallja, hogy sajtóközleményként egy hírt tett közzé. A hír arról szól, hogy statisztikai adatok alapján kimutatták, hogy összefüggés van a mobiltelefonos adótornyok sűrűsége és a termékenység között: minél több adótorony található egy területen, annál nagyobb a születések száma. Ez egyébként tökéletesen igaz.

Nagy nép-, de műbanánsűrűség is
Nagy nép-, de műbanánsűrűség is

A misztikusnak látszó összefüggés egy úgynevezett harmadik változón alapul: ez pedig a népsűrűség. Minél nagyobb a népsűrűség, annál több adótoronyra van szükség, és természetesen annál több gyermek születése várható. Nem lenne azonban meglepő, ha a sajtó az adótornyok sugárzásában látná az összefüggést.

Kedves olvasóink, ha találkoznak a hírrel magyar oldalakon, kérjük, linkeljék be!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. december 21. 17:26
3 josh

ha tényleg ennyire rossz lenne a látásom, a "mű-" előtagot akkor is el tudtam volna olvasni. különben miért olvasnék itt cikkeket?

13 éve 2010. december 21. 16:33
2 Fejes László (nyest.hu)

@josh: Kedves Olvasónk! Gratulálunk szemfülességéhez! Szeretnénk azonban felhívni figyelmét, hogy így is sikerült átvernünk: a képen még csak nem is valódi növény látható! Sőt, abban sem vagyunk biztosak, hogy a szerkezet működik!

13 éve 2010. december 21. 16:13
1 josh

engem az érdekelne, hogy a tudományos pontosság igénye mennyire fontos a cikkírónak, vagy az illusztrációért felelős személynek, amennyiben a kettő nem ugyanaz, ha nem saját szakterületükről van szó? és mennyiben befolyásolja egy nyest.hu cikk hitelességét az, ha az illusztrációhoz tartozó szöveg tudományos tévedést tartalmaz? ha még nem láttak banánt (a növényre gondolok, nem a termésre), még a pálmaházba vagy egy virágoshoz se kell elfáradni, elég, ha a neten rákeresnek.