0:05
Főoldal | Rénhírek

Roland Emmerich „leleplező" filmet forgat Shakespeare-ről

A német filmrendező azt az elméletet akarja alátámasztani, hogy a brit szerzőnek tulajdonított színművek valódi alkotója Edward de Vere, Oxford grófja volt.

MTI | 2011. június 8.

A filmben Rhys Ifans alakítja a grófot, Rafe Spall játssza Shakespeare-t és Vanessa Redgrave I. Erzsébet brit királynőt – számolt be kedden a BBC online kiadása (bbc.co.uk).

Emmerich az English-Speaking Union nonprofit oktatási szervezet Mayfairben megrendezett vitáján védte filmjét a jelen lévő szakértők előtt. Az online közvetített vita megrendezésében részt vállalt a Sony Pictures is, amely szeptember 30-án kezdi meg a film forgalmazását.

„A művészetnek provokálnia kell. Az, hogy nem Shakespeare írta a drámákat, csupán egy a sok skandallum közül, amit leleplez majd a film" – jelentette ki a rendező, akinek Hollywoodban olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint A függetlenség napja, a Godzilla vagy a 2012.

Michael Dobson Shakespeare-kutató szerint Emmerich munkája „nem kevesebb és nem is több, mint egy valóban kitűnő B-film". William Leahy, a Brunel Egyetem művészeti iskolájának vezetője azonban arról beszélt, hogy Shakespeare „megalkuvó" volt, aki ellopta mások munkáját, és saját neve alatt adta ki azokat. Leahy kifejtette, hogy Shakespeare hat aláírása maradt fenn, amelyek azonban nem olyasvalakire utalnak, aki az írásból élt. „Inkább úgy néznek ki, mintha egy csimpánz írta volna sütőkesztyűvel a mancsán" – fogalmazott a tudós.

Charles Beauclerk, a De Vere Társaság elnöke amellett kardoskodott, hogy a Hamlet annyira bennfentes képet ad az Erzsébet kori udvarról, hogy azt csak Oxford grófja írhatta. A politikával átitatott darab Shakespeare neve alatt veszített éléből. „Shakespeare szerzőként megnevezésével a Hamlet csupán ártalmatlan mesévé vált egy dán királyfiról" – fogalmazott Beauclerk.

Emmerich a rendezvény végén mosolyogva jegyezte meg: „El vagyok bűvölve – az ember készít egy kis kosztümös B-filmet, és itt végzi az English-Speaking Union vitáján".

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. június 8. 11:48
2 Fejes László (nyest.hu)

@Epau: A klasszikus ebben a témában az, hogy "Shakespeare drámáit nem Shakespeare írta, hanem egy másik ember, akit véletlenül szintén Shakespeare-nek hívtak."

Akit mélyebben érdekel a téma: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Shakespeare_authorship_question

12 éve 2011. június 8. 11:14
1 Epau

Egy olyan elmélet is van, mely szerint Shakespeare Szicíliából származik.